El debat pel pla pilot de la renda bàsica universal no mor. El PSC ha colat un gol al Govern durant la validació dels pressupostos aquest divendres quan ha complert la seva amenaça de fer caure la RBU dels comptes. Una amenaça que s'havia allargat una setmana, des que els socialistes havien aconseguit reunir el suport de Junts, així com de la dreta espanyolista de Vox, Cs i el PP, per aprovar una esmena en què s'eliminava la referència al pla pilot que apareixia a la llei d'acompanyament dels pressupostos. En aquest text, s'explicava que el pla pilot començaria a executar-se el 2023 amb un marc de cobertura jurídica per blindar-lo.

Però finalment no ha estat així. Com ja havia avisat Salvador Illa, el PSC no ha rebut bé l'estratègia d'ERC de mantenir aquesta referència perquè assegurava que durant la negociació de pressupostos entre les dues parts es va optar per deixar el pla pilot de la RBU fora de l'acord final. El PSC ja ha reiterat en diverses ocasions que no creuen viable destinar 40 milions d'euros a la iniciativa aquest any. "Som gent de paraula i complim fil per randa els nostres acords", va dir el líder socialista aquesta setmana. "I a l'acord de pressupostos, que mantindrem i complirem, no es parlava de la RBU".

Aquest divendres, abans de votar la llei d'acompanyament, fonts de Junts també han volgut incidir en el debat, explicant que mantindrien la mateixa direcció de vot que fa una setmana perquè, si bé no estan en contra del pla pilot, sí que s'oposen a la "manera de fer" de l'executiu d'ERC. "El Govern no pot aprofitar la llei d'acompanyament per colar-hi un tema que mereix un debat molt ampli", ha explicat el grup juntaire, descrivint el seu vot com un "toc d'atenció". El partit assegura estar "a favor" de l'oficina de la RBU, però adverteix que fan falta "majories àmplies", i remarca que els 40 milions que preveu el pla pilot podrien anar a la renda garantida de ciutadania.

El Govern no es dona per vençut

Però malgrat rebre des de les files del PSC i de Junts, el Govern no es dona per vençut. Un cop s'ha certificat que el pla pilot queia de la llei d'acompanyament dels pressupostos, la consellera Laura Vilagrà ha comparegut davant els mitjans de comunicació per certificar que l'executiu no es farà enrere en els seus plans. "El tirarem endavant", ha promès. "El pla pilot continua". Vilagrà ha admès que hauran de buscar els aliats necessaris per tirar-lo endavant, descartats els socialistes i els juntaires després de la seva aliança "sociovergent" al Parlament. Però en tot cas el Govern reunirà el consell assessor de la RBU per analitzar quins instruments té a disposició per fer tirar endavant el projecte, després d'haver-lo treballat al llarg d'un any i mig. En tot cas, el cert és que l'oficina responsable disposa del seu pressupost, i un cop aprovats els comptes l'executiu podria moure partides per al pla pilot sense que aquest moviment hagués de ser validat pels partits a la cambra catalana.