La CUP sol·licita la compareixença de Borràs i Dalmases per l'incident al FAQS. Després de les acusacions contra el diputat de Junts Francesc de Dalmases arran de l'entrevista a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, als estudis de TV3, la CUP ha demanat que compareguin tots dos a la propera comissió parlamentària de control de l'actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Concretament, els anticapitalistes exigeixen que Borràs i Dalmases donin "explicacions arran de les diverses informacions aparegudes sobre la situació viscuda per una periodista del FAQS i les denúncies de periodistes de diversos mitjans de comunicació d’haver patit situacions similars". D'altra banda, també han sol·licitat la compareixença dels responsables dels mitjans públics catalans i el director del Preguntes Freqüents pels mateixos fets. A més a més, la CUP ha demanat a la Mesa del Parlament que estudiï si Dalmases ha infringit el codi de conducta dels diputats per la seva "conducta definible com a violenta" contra una periodista.

Demanen la compareixença en comissió de Borràs i Dalmases

Segons les reaccions de la resta de formacions arran de les acusacions contra el diputat de Junts, la presidenta Borràs i Dalmases podrien comparèixer en comissió per la suposada intimidació a una periodista del FAQS, sempre que la comissió de la CCMA, on hi ha representats tots els grups parlamentaris, ho aprovi amb una majoria simple. La comissió esmentada es reuneix un cop cada mes, normalment en l'últim divendres, i la pròxima sessió està prevista per aquest 29 de juliol, tot i que encara no queden clar els terminis per votar les compareixences i pot ser que s'acabi traslladant a la següent sessió el setembre. A banda d'ells, també s'ha sol·licitat la presència del director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, el director de TV3, Sígfrid Gras, i el director de l'ACN, Iu Forn.

Va trencar el Codi de Conducta?

Paral·lelament, la CUP ha replicat el moviment d'ERC i ha demanat un informe a la Comissió de l'Estatut dels Diputats, presidida per Jaume Alonso-Cuevillas, pròxim als dos implicats, "amb relació a una possible infracció dels articles 7 i 8 del Codi de Conducta". En la sol·licitud a la Mesa, els cupaires relaten el que suposadament va passar el 9 de juliol als estudis de TV3: "Les pressions de Dalmases sobre la periodista van consistir a agafar-la pel canell, escridassar-la i colpejar el mobiliari i les parets de la sala on la va tancar, en presència de la Presidenta del Parlament, fets que constitueixen una conducta definible com a violenta per part del diputat". Davant això, la comissió primer ha de valorar si és necessari obrir una investigació, i fer un informe a partir d'una audiència prèvia del diputat afectat. D'aquesta investigació n'ha de sortir un informe, una recomanació o una proposta que s'ha d'elevar a la Mesa del Parlament, i si aquesta, a la vista de les conclusions de l'informe, considera que s'ha comès una infracció, pot imposar sancions diverses que passen per una amonestació pública a una multa de 600 a 12.000 euros. Encara es pot anar més enllà, i si la Mesa considera que la infracció és "molt greu", pot proposar al Ple que acordi la suspensió temporal del diputat mentre no resolgui la situació.