La decisió del Tribunal de Comptes de no arxivar les causes contra 35 excàrrecs de la Generalitat per les despeses del referèndum de l'1 d'octubre i la promoció de Catalunya en matèria d'acció exterior entre els anys 2011 i 2017 constata, a parer de Junts per Catalunya, que "la desjudicialització no existeix". Així de clara ho ha manifestat aquest dimarts Mònica Sales, portaveu del grup parlamentari juntaire, que ha afegit que això evidencia "que l'Estat manté viu el procés de repressió". En aquest context, ha volgut traslladar "tota la solidaritat" amb els afectats per la resolució d'aquest òrgan.

D'altra banda, Sales ha fet referència a la reunió que una delegació del seu partit mantindrà aquesta tarda al Palau de la Generalitat amb el Govern per abordar la negociació dels pressupostos. L'executiu no mantenia cap trobada amb Junts per Catalunya des del passat 22 de desembre. Sobre aquesta reunió, la portaveu parlamentària de JxCat ha assenyalat que esperen "seguir treballant" sobre el document de 50 propostes que la seva formació va enviar al Govern el 30 de novembre. Com ja va fer el vicepresident del partit, Josep Rius, aquest dilluns, Mònica Sales ha subratllat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, "ha de deixar de fugir d'estudi" i triar entre "impulsar o arraconar el procés" d'independència. "Nosaltres mantenim una total predisposició per seguir negociant els comptes", ha indicat la diputada.

Junts evita valorar la presència d'Aragonès a la cimera hispanofrancesa

Aquest dimarts, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha alertat el president Pere Aragonès en una entrevista a La 2 i Ràdio 4 que la invitació que Pedro Sánchez li ha fet per assistir a la cimera hispanofrancesa que tindrà lloc el proper 19 de gener al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a Barcelona és "enverinada", tot i que ha assenyalat que ella "mai" li dirà al cap de l'executiu què ha de fer o no. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu Patrícia Plaja ha confirmat que Aragonès ha acceptat la invitació i hi assistirà. Preguntada per aquesta decisió i pel fet que el Govern no se sumarà a la manifestació unitària de l'independentisme convocada pel Consell de la República, l'ANC i Òmnium, Mònica Sales ha esquivat valorar la decisió del president de la Generalitat. Ha dit que "això és una competència" d'Aragonès i que, en tot cas, li correspon al republicà "explicar els motius" de la seva assistència a la cimera.

Des de Junts, reivindiquen i valoren "molt positivament" que hi hagi unitat de l'independentisme en la manifestació del 19 de gener, on el seu partit hi participarà de "manera activa" amb la presència de tots els diputats i on ERC també s'hi sumarà. "Des de la unitat, demostrarem a Pedro Sánchez que s'equivoca quan parla de la fi del procés. La reunió és una provocació i li demostrarem que el procés no s'ha acabat", ha reblat.

 

Dalmases es reincorpora a la dinàmica del grup parlamentari

En relació amb el grup parlamentari, la líder de Junts, Laura Borràs, ha explicat que el diputat Francesc de Dalmases ja té l'alta mèdica i es troba recuperat. La portaveu del grup de Junts a l'hemicicle català, Mònica Sales, també ha destacat que Dalmases ja s'ha incorporat a l'activitat parlamentària, després de la polèmica pel que va passar amb la subdirectora del Preguntes Freqüents de TV3 i per la qual va presentar la dimissió com a vicepresident de Junts. Encara sobre la dinàmica del grup parlamentari, Sales ha detallat que aquest divendres mantindran una reunió de treball tots els diputats i que mantindran una actitud "propositiva i constructiva" en l'impuls de mesures, per exemple, que "allunyin Catalunya de la dependència de l'Estat".