Moltes intervencions, algunes molt llargues, i un debat molt intens. Des de les deu del matí, l'executiva de Junts i els membres del Govern debaten la resposta a la decisió del president, Pere Aragonès, de destituir Jordi Puigneró. Des de l'entorn de la presidenta del partit, Laura Borràs, es defensa que els consellers presentin la "dimissió en bloc" avui mateix un cop acabi la reunió. Els dirigents afins al secretari general, Jordi Turull, i els membres del Govern aposten per consultar prèviament la militància. 

Borràs s'ha presentat a la seu del partit envoltada del seu nucli de confiança, amb Aurora Madaula i Francesc Dalmases al capdavant. Turull ha arribat després que l'entrevista a Rac-1 fes evident fins a quin punt l'ha impactat emocionalment la situació.

Després d'un matí intens, la reunió s'ha interromput a dos quarts de tres i, malgrat el silenci hermètic amb què s'ha envoltat el debat, el parer majoritari descartava una sortida immediata del Govern. Una hora més tard s'ha reprès la trobada, amb la possibilitat d'una consulta damunt la taula.

Consulta

Fins que la crisi entre ERC i Junts ha arribat a la situació extrema, la voluntat del partit era preguntar a la militància sobre la continuïtat a l'executiu en una consulta que s'havia acordat convocar al consell nacional programat per a finals d'octubre. Ara mateix, el consell nacional està incomplert perquè encara no s'han acabat de designar els nous membres després de la renovació oberta amb el darrer congrés. Precisament, el consell nacional ha d'acabar d'escollir els nous membres en representació del territori, en la votació prevista la setmana vinent.

En qualsevol cas, el maig del 2017 Junts ja va consultar la militància sobre l'acord d'investidura de Pere Aragonès i va ser l'executiva del partit qui va convocar la votació que es va fer l'endemà mateix que la direcció del partit avalés l'acord.

Esclata la tensió

La tensió entre els socis de Govern va esclatar dimecres a un quart d'onze de la nit quan Aragonès va anunciar que destituïa Puigneró i va argumentar en una compareixença a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat que havia perdut la confiança en el fins ara vicepresident perquè no el va informar que Junts tenia intenció d’emplaçar-lo dimarts durant el debat de política general a sotmetre’s a una qüestió de confiança.

Junts va respondre a aquesta decisió amb un comunicat en què va advertir que la destitució de Puigneró era “un error històric que posa en perill la continuïtat del projecte independentista”. A més, aquest partit va acusar ERC de “vulnerar l’acord de govern signat entre els dos partits i defraudar el mandat electoral del 14-F”.

Abans d’anunciar la seva decisió, el president va convocar una reunió extraordinària del Consell Executiu i es va reunir amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, durant tres hores.