El pols intern que mantenen la presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general de la formació, Jordi Turull, per garantir-se la majoria al partit posa en marxa aquest cap de setmana el darrer capítol. L’executiva ha comunicat als militants que diumenge s'engega el procés d'elecció dels membres del consell nacional que correspon escollir a nivell comarcals, sectorials i dels corrents ideològics. La votació es farà el 6 i 7 d’octubre i servirà per completar la composició del màxim òrgan del partit entre congressos.

El congrés que es va celebrar el passat mes de juny a Argelers va evitar l'enfrontament directe entre Borràs i Turull, amb la presentació d'una candidatura conjunta entre els representants dels dos sectors del partit, i això no obstant va registrar un vot de càstig als lauristes. Aquest pols s'ha seguit ventilant en les votacions per a la renovació de les direccions territorials i de la resta d'òrgans que es va activar un cop es va tancar el congrés. 

Turull supera Borràs

Dimecres passat es van conèixer els resultats del procés de renovació de les executives territorials de Junts a vegueries i comarques i les dels corrents ideològics. Allà on es va plantejar un cara a cara entre turullistes i lauristes, van ser els partidaris del secretari general els qui es van imposar, començant per l’executiva de Barcelona, on l’actual responsable i regidor, Joan Rodríguez, havia rebut el suport explícit de l’exalcalde Xavier Trias.

Ara arriba el torn del consell nacional. Al congrés d'Argelers es van escollir 20 membres d’aquest òrgan, del qual formen part també els membres de l’executiva del partit, els membres del Govern, els diputats de les diferentes cambres i els coordinadors territorials del partit, entre d’altres. El 6 i 7 d'octubre els afiliats de les comarques i districtes hauran d'escollir fins a quatre representants per al consell, en funció del nombre d’afiliats.

Continuïtat al Govern

Aquest consell nacional, un cop escollit és el que haurà de pronunciar-se sobre la consulta que el partit es planteja en relació a la continuïtat de Junts al Govern de la Generalitat. La direcció del partit ha exigit als republicans el compliment de tres dels acords del pacte de legislatura que encara no s’han materialitzat relatius a l’espai de coordinació de l’independentisme, la monitorització dels acords de la taula de diàleg i la coordinació a Madrid. Junts ha advertit que el discurs del president, Pere Aragonès, al debat de política general que se celebrarà la setmana vinent serà determinant per mesurar la voluntat d'ERC de donar resposta a les seves exigències.

Enmig d'aquest debat, el partit ha comunicat als militants que la presentació de candidatures per formar part del consell nacional es posarà en marxa diumenge fins dijous, 29 de setembre. L’endemà es proclamaran les candidatures i entre l’1 i el 5 d’octubre hi haurà la campanya electoral amb la celebració d’assemblees comarcals. Les votacions es faran el 6 i 7 d’octubre, i el dia 8 es farà la proclamació de resultats.