La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha considerat que “l’acord del govern de coalició” no s’ha vist reflectit en la seva totalitat en el discurs que ha fet el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el debat de política general que ha arrancat aquest dimarts a la tarda a la Cambra catalana.

En una roda de premsa per valorar el discurs, Sales ha retret a Aragonès que no hagi parlat de la “confrontació”, tal com apareix a l’acord de govern que ha llegit textualment, on se subratlla que les dues formacions -ERC i Junts- comparteixen l'aposta pel "diàleg i la negociació política" per resoldre el conflicte, "així com la necessitat d'una confrontació cívica i pacífica per forçar l'Estat a assumir la realitat fins ara negada”.

En aquest sentit, Sales ha reivindicat la “lleialtat” de Junts amb l’acord de Govern, i ha afegit que comparteixen l’aposta del diàleg per resoldre el conflicte polític, tot i que ha assenyalat que el Govern de PSOE i Podemos encara no ha fet cap proposta per Catalunya.

“Només coneixem una agenda del retrobament que avui ha aprovat el pla aeroportuari sense la inversió de l’aeroport del Prat, una llei de l’audiovisual que desprotegeix el català o una ministra d’Educació que vol més presència del castellà a les aules”, ha retret la portaveu.

El "tren del diàleg"

Aragonès ha centrat bona part de la seva intervenció en defensar la taula de diàleg, enviant missatges constants als seus socis on ressaltava que aquesta eina és una "oportunitat històrica", per la qual cosa els ha emplaçat a "no menystenir-la" i "pujar al tren de la negociació".

Sales ha replicat dient-li que el seu partit no ha de “pujar a un tren del diàleg” del qual no han volgut baixar. “La nostra proposta de noms era clara, concisa i consensuada, i nosaltres no hem baixat en cap cas d’aquest procés que és la taula de diàleg”, ha assegurat, i ha afirmat que estan a l’espera que s’acceptin els noms que va proposar la formació de Carles Puigdemont i que "van ser vetats". 

No ha estat l’única cosa que ha disgustat a Junts, i és que la representant també ha advertit que han trobat a faltar una reflexió de "les conseqüències polítiques de la detenció del president Puigdemont". A més, ha avisat que és difícil tenir una negociació franca "amb els que no cessen en la persecució de l'independentisme". 

El debat segueix demà amb la resposta dels grups

Després del discurs del president Aragonès, els diferents grups de l'oposició han fet valoracions al faristol. Però serà durant la jornada de demà a partir de les 9.00 hores del matí quan podran desenvolupar amb més temps la seva rèplica a les paraules pronunciades per Aragonès. En concret, cada grup tindrà 30 minuts d'intervenció, després Aragonès els respondrà de manera conjunta o individualment, i els grups tindran un nou torn de rèplica de 10 minuts. 

 

A la imatge destacada la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales - Montse Giralt