La presidenta de Junts, Laura Borràs, s'ha mostrat contrària a fer un cordó sanitari a Ripoll contra la guanyadora de les eleccions, la islamòfoba Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana. Responent a un tuit d'Orriols, que es queixava d'una possible aliança de tots els altres partits contra ella, Borràs ha assenyalat que al seu entendre aquest pacte a la contra "no seria correcte". "Jo no en soc partidària. Penso que si defenso que contradir la voluntat popular quan ens perjudica no és correcte, fer-ho quan ens afavoreix, tampoc", ha replicat.

La líder d'Aliança Catalana s'havia queixat del possible pacte alternatiu amb gran duresa. "Junts, ERC i CUP, a una passa de pactar amb el PSOE del 155 i de la calç viva per arrabassar-me la batllia de Ripoll. Recordeu-ho bé quan us diguin que són demòcrates i independentistes...", afirmava.

L'experiència fallida de Badalona

Borràs ha explicat en un petit fil per què considera que s'ha de deixar governar la llista guanyadora, i ha recordat que a Badalona, on es va fer un cordó sanitari contra Xavier García Albiol (PP), no va funcionar. 

"Des de l'absoluta determinació amb què sempre he combatut l'extrema dreta, he dit que com a norma general estic d’acord a respectar la llista més votada. Tenim l’exemple de Badalona, on l’estratègia de no deixar-los governar no només no soluciona el problema sinó que l’agreuja. Deixar-los governar un temps pot provocar una moció de censura quan tothom vegi el seu autèntic rostre, quan tothom vegi si saben o no governar i llavors foragitar-los sense convertir-los en víctimes i fent-los créixer. Dit això, plena confiança en el que decideixi l’alcalde Jordi Munell, la candidata Manoli Vega i tot l'equip de Junts de Ripoll", ha indicat.

Sense acord per ara

Aliança Catalana va guanyar les eleccions municipals del 28-M a Ripoll amb més del 30% dels vots i 6 regidors. Va quedar per davant de Junts (3 regidors), ERC (3 regidors), el PSC (2 regidors), Alternativa per Ripoll-CUP (2 regidors) i Som-hi Ripoll-Independents pel Ripollès-Independents de Catalunya (1 regidor). Les altres forces de Ripoll treballen en un pacte de govern per evitar que governi Orriols, però està pendent de decidir quin partit obtindria l'alcaldia i amb quin programa. Fa pocs dies es va produir una cimera a quatre (ERC, PSC, Alternativa -CUP- i Junts) que va acabar sense acord. Per tal que prosperés seria necessari que els tres regidors de Junts donessin suport a la investidura alternativa el pròxim 17 de juny. De cara a aquesta setmana, estan previstes més trobades entre les formacions. En cas que no puguin arribar a un acord, l'alcaldessa serà Orriols, que és la candidatura guanyadora.

Dies després de les eleccions municipals, Dani Vilaseca, cap de llista de la CUP ja posava damunt la taula la formació d'un govern de concentració a la ciutat. "Hem de ser capaços d'assumir la responsabilitat de governar", destacava a l'ACN. Respecte a Junts, el cupaire es va mostrar molt crític amb la cap de llista, Manoli Vega, i va criticar que se n'ha "espolsat la responsabilitat", perquè havia descartat la possibilitat d'entrar en aquest govern i se situava a l'oposició: "Tothom, des de la seva posició, ha d'entomar la situació i actuar", insistia la CUP. "Hi ha dues possibilitats", detallava Dani Vilaseca, amb vista als resultats electorals: "un govern en solitari (d'Aliança Catalana) o conformar un govern alternatiu a l'extrema dreta". Si bé Vilaseca ha reconegut que "en calent" alguns ripollesos els han dit que deixin governar Orriols, després han anat rebent més opinions que els deien que, "realment això s'hauria d'evitar".