Si les eleccions a Catalunya se celebressin aquest mateix diumenge, el PSC de Salvador Illa seria la força més votada amb els 40 diputats (27,5%) que li pronostica una enquesta de SocioMétrica elaborada per a El Español. Per la seva banda, la candidatura de Junts+ Puigdemont es consolida com a segona força amb 32 diputats (19,6%) i avantatja a la candidatura de Pere Aragonès per Esquerra Republicana, que cau fins als 27 diputats (18,1%), perdent fins a 6 diputats respecte a les eleccions del passat febrer del 2021. 

Per la seva banda, el Partit Popular quedaria com a quarta força, però els sondejos no l'acaben de situar per sobre de la barrera dels 15 diputats. Tanmateix, els d'Alejandro Fernández passarien dels seus actuals 3 diputats als 13 (9,9%), segons aquesta enquesta. En canvi, l'ultraespanyolista de Vox manté els seus 11 diputats (7,9%) d'aquesta passada legislatura. 

🟡 Eleccions a Catalunya 2024: dates, calendari, vot per correu i possibles candidats 
 

👤 Candidats a les eleccions de Catalunya 2024: llista completa
 

📆 Calendari eleccions a Catalunya 2024: dates clau i inici de la campanya electoral

L'independentisme no sumaria i caldria un tripartit per fer Govern

Els Comuns Sumar de Jéssica Albiach seguiria en caiguda lliure i aconseguiria només fins a 6 diputats (5,8%), quedant-se a prop del grup mixt. En canvi, la CUP també va a la baixa i quedant-se també a prop del grup mixt, passant dels seus actuals 9 diputats als 5 (5%). Aliança Catalana, per la seva banda, aconseguiria un únic escó (per Lleida) que, de fet, impossibilitaria l'entrada de la seva líder: la batllessa de Ripoll, Sílvia Orriols, ja que es presenta per la circumscripció de Girona. 

Pel que fa a les possibles aliances de després de les eleccions, l'independentisme, amb Junts al capdavant, no aconseguiria reeditar una majoria absoluta. La suma de Puigdemont, ERC, la CUP i Aliança seria de 65 diputats, únicament a tres de la majoria absoluta. En canvi, sí que sumaria un possible tripartit entre el PSC, Esquerra Republicana i els Comuns, que aconseguiria fins a 73 diputats, 5 més que la majoria absoluta. Els vots en favorables d'ERC a Salvador Illa, en canvi, no permetria una majoria absoluta, ja que assolirien 67 diputats, a un de la majoria. 

El PSC, guanyador a Barcelona i Tarragona; Junts, a Girona i Lleida

Per circumscripcions, el PSC aconseguiria guanyar a Barcelona i Tarragona, amb 28 i 5 diputats, respectivament. En aquestes dues demarcacions, Junts quedaria segona força amb 17 i 4 diputats, respectivament. Esquerra Republicana aconseguiria 15 i 4 escons, mentre que el PP i la CUP, 3 I 1. Els Comuns únicament aconseguirien els seus 6 diputats a les comarques barcelonines. 

En canvi, Junts guanyaria les eleccions a Lleida i Girona, amb 5 i 6 diputats, respectivament. Esquerra seria la segona força en les dues circumscripcions amb quatre diputats en cadascuna, mentre que el PSC aconseguiria tres escons a Lleida i quatre a Girona. Els populars, per la seva banda, obtindrien un escó en cadascuna de les demarcacions. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!