Augmenta la pressió a Junts per tancar la reforma de la llei de Política Lingüística pactada amb ERC, PSC i comuns. Aquesta matí ha estat el president, Pere Aragonès, qui ha reclamat tancar la reforma de la llei "el més aviat possible" per frenar l'ofensiva judicial contra la llengua. "Tot el que es pugui millorar s'ha de millorar, però és una eina que no es pot desaprofitar, no usar-la avui pot fer que ens en penedim demà", ha advertit en resposta a una pregunta del responsable del grup d'ERC, Josep Maria Jover, que ha apel·lat a la "responsabilitat de tothom". També la portaveu dels comuns Jéssica Albiach ha exigit activar la reforma mentre que el president del grup socialista, Salvador Illa, ha assegurat que el seu partit compleix els acords i avalarà la reforma quan arribi al plenari.

El 24 de març PSC, ERC, Junts i comuns van presentar una reforma de la llei de política lingüística per frenar l'ofensiva judicial contra la immersió. Això no obstant, la polseguera que va aixecar la proposta va provocar que Junts es fes enrere reclamant buscar el consens de les entitats en defensa de la llengua i de la comunitat educativa. Un mes i mig més tard, la reforma continua sense concretar-se a l'espera del posicionament de Junts.

 

Iniciativa política

Aragonès ha insistit que el Govern continuarà treballant en primer lloc en àmbit processal i jurídic -"aquesta partida no s'ha acabat", ha assegurat-, però ha advertit que s'ha de treballar també des del front polític. Ha recordat que el Govern ha impulsat la memòria preliminar del decret que regularà el règim lingüístic previst a la llei d'Educació de Catalunya de 2009, encara pendent de regulació, però ha insistit que també cal impulsar des del Parlament mesures com la modificació de la llei de política lingüística, que es manté aturada a la Cambra catalana a l'espera de Junts. 

El president responia així a Jover que l'havia interrogat sobre la resposta a la interlocutòria dictada dilluns pel TSJC en què es reclamava l'execució immediata de la sentència que imposa un 25% de castellà a les escoles. Jover ha apel·lat a la responsabilitat "de tothom", sense excuses ni dilacions, des del Parlament al Govern, passant pels partits, "perquè ja no es pot esperar més". "És una agressió sense precedents que busca dividir-nos per raó de llengua de forma perversa", ha assegurat.

Pressió de comuns

Més directa ha estat la portaveu dels comuns Jéssica Albiach, que ha recordat que "aquesta interlocutòria no per infame era inesperada" i que per aquesta raó es va acordar modificar la llei de política lingüística per blindar el català i els mestres. Ha retret que després d'un mes i mig "a l'espera que Junts aclarís els seus embolics" encara no ha concretat el seu compromís amb aquesta reforma. "A què estem esperant per activar aquesta llei de política lingüística i preservar les nostres escoles de les urpes dels tribunals?", ha preguntat, després de retreure que ahir els comuns van emplaçar a modificar l'ordre del dia del ple d'aquesta setmana per incloure-hi la reforma d'aquesta norma. "Els centres educatius no poden seguir així i hem de protegir-los aquesta mateixa setmana", ha reblat.

En resposta a Albiach, Aragonès ha admès que en aquests moment és evident que el model basat en el català com a llengua vehicular no s'aplica i cal reforçar-ho; ha instat a activar la modificació de la llei de política lingüística "amb urgència"; ha emplaçat els quatre grups a enfortir el consens, a "millorar si cal el que s'hagi de millorar de la proposta, perquè tot és perfectible" i dedicar els properes hores i dies a fixar un acord al voltant d'aquesta qüestió.

El PSC garanteix el suport

També el socialista, Salvador Illa s'ha referit a l'acord sobre el català, tot i que ha dedicat la seva pregunta a demanar al president què farà per respondre a la crisi provocada per la crisi d'Ucraïna. "Quan el PSC signa un acord el compleix, portin quan vulguin l'acord al plenari i ja sap què farem nosaltres", ha reblat.

En un sentit ben diferent, el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha advertit que el govern haurà de complir la interlocutòria del TSJC, ha advertit que presentarà avui una proposició de llei sobre la llengua i es dirigirà a la delegada del govern a Catalunya per reclamar-li que actuï. També en respondre a Ciutadans, Aragonès ha fet una crida als partits que han defensat l'escola catalana per fer una crida a la unitat, consens i ambició per seguir preservant el model lingüístic de l'escola catalana davant d'un tribunal que "s'extralimita".