Les negociacions entre Junts per Catalunya i ERC per a la investidura han quedat interrompudes aquest dijous a primera hora de la tarda. Així ho han confirmat les dues parts després d'una jornada d'estira-i-arronses al voltant de l'estructura del nou Govern. L'àmbit de comunicació de l'executiu, que avarca des del portaveu del Govern fins a la Corporació de Mitjans Audiovisuals així com les secretaries de Comunicació i Difusió, apareix en el centre de la polèmica. La previsió és, però, reprendre els treballs en les properes hores.

La tensió havia estat present ja des de primera hora del matí, després que les converses del dia anterior acabessin també sense acord, fins al punt que JxCat ha advertit que "no descartava cap eventualitat", en referència a unes noves eleccions. ERC ha replicat reclamant generositat i no aixecar-se de la negociació fins aconseguir una entesa.

No obstant a primera hora de la tarda els negociadors han abandonat la reunió en un clima de tensió i les converses s'ha vist interrompudes tot i que les dues parts han volgut atribuir la pausa a un recés per a abordar les darreres propostes que s'han posat damunt la taula.

La polèmica gira al voltant de l'estructura que envolta la presidència. Esquerra accepta que Puigdemont assumeixi la presidència d'un Consell de la República des de Brussel·les -que tindrà un rol polític que no serà simbòlic però tampoc executiu, i que podria incorporar el desplegament del procés constituent-, i accepta també que JxCat encapçali la presidència de la Generalitat, que recauria en mans de Jordi Sànchez, segons la proposta que ha plantejat Junts per Catalunya, o bé Jordi Turull.

Comunicació a vicepresidència

A canvi, però, els republicans reclamen una vicepresidència amb contingut polític, per la qual cosa demanen que s'hi incorpori a aquesta àrea d'Esquerra el Portaveu del Govern, la secretaria de Comunicació i la de Difusió -que fins ara compartien al 50% els dos grups-, així com la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals -de la qual depenen TV3 i Catalunya Ràdio-, entre d'altres competències que fins ara estaven en mans de la conselleria de Presidència amb Turull. Els representants de JxCat estarien disposats a cedir una part d'aquestes funcions, però no totes.

L'argument dels republicans és que la vicepresidència d'Oriol Junqueras, junt amb un fort pes polític del líder d'ERC, tenia un protagonisme essencialment econòmic adjuntant-hi la conselleria d'Economia. No obstant, Esquerra no vol repetir el mateix esquema sinó recuperar la vicepresidència que els republicans van ostentar amb el tripartit, amb un caràcter eminentment polític.

De la seva banda, JxCat hauria proposat que sigui Oriol Junqueras, en la línia de restituir l'executiu, qui repeteixi en aquest càrrec. Això deixaria tant el president, en cas que es confirmi Jordi Sànchez, com la vicepresidència, en mans de dos líders empresonats, i la responsabilitat de dirigir el Govern de manera quotidiana recauria en el conseller de Presidència, Jordi Turull.

Ni Oriol Junqueras ni ERC no accepten aquest plantejament i adverteixen que, de la mateixa manera que JxCat ha escollit el president, seran ells qui escolliran el vicepresident. També Junts per Catalunya asseguren que no volen imposar cap nom atès que correspon als republicans escollir aquesta figura. Entre els negociadors apareix el nom de Marta Rovira, secretària general d'ERC, per assumir aquesta funció.

Pel que fa el repartiment de les conselleries, JxCat, que havia ofert Interior a ERC, es mostra disposada a cedir Ensenyament. Els dos grups asseguren que no hi ha cap conflicte en relació a la distribució de departaments, tot i que JxCat insisteix que aquest repartiment al 50% ha de contemplar el pes pressupostari de les conselleries.

El portaveu d'Esquerra, Sergi Sabrià, ha volgut treure ferro a la situació. En declaracions als passadissos del Parlament va fer una "crida a la responsabilitat". "Som als darrers moments d'una negociació cabdal per al futur del país", ha subratllat. 

Sabrià ha assenyalat la necessitat de recuperar les institucions i ha reclamat "generositat" per fer possible aquest objectiu que és "urgent". "Sempre els darrers minuts poden portar més tibantor, però posant bona voluntat per part de tothom aconseguirem l'objectiu", ha assegurat.

De la seva banda, Junts per Catalunya assegura que l'escull no està en l'estructura del Govern sinó en la necessitat que sigui un acord conjunt en què encaixin totes les peces, començant per la necessitat de subratllar el paper de Puigdemont.