Ho tenen ben clar. Junts ha avisat el govern espanyol que la detenció del president Carles Puigdemont si tornés a Espanya seria il·legal, motiu pel qual ha demanat que doni les ordres necessàries perquè no sigui arrestat si decideix tornar. Alhora, ha exigit a l'executiu de Pedro Sánchez que expliqui en virtut de quins criteris jurídics es produiria la detenció, si s'arriba a produir.

Els portaveus de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, i al Senat, Josep Lluís Cleries, han presentat tot un seguit de preguntes escrites al govern espanyol, segons recull aquest dimecres Europa Press, on reclamen que el govern espanyol assumeixi l'última resolució de la justícia europea que impedeix detenir Puigdemont i els consellers Clara Ponsatí i Toni Comín mentre l'euroordre estigui suspesa.

El govern espanyol coneix la resolució?

El partit del president s'empara en la interlocutòria que va emetre divendres passat la justícia europea, on va avisar que el procés penal i les ordres de detenció es mantenen suspeses. Alhora, la resolució també va acordar no tornar la immunitat a Puigdemont de manera cautelar després de la seva detenció a Sardenya. Tot i això, el Suprem ha advertit que si el president posa un peu a Espanya, serà detingut: argumenta que el que es va conèixer divendres era un extracte de la interlocutòria del vicepresident del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) i no la resolució completa, a més que el dret espanyol no està supeditat a l'europeu.

En aquest sentit, Nogueras i Cleries també volen saber si el govern espanyol coneix la resolució del TGUE, si assumeix que no pot detenir els polítics a l'exili i si ha comunicat a les forces de seguretat que les euroordres estan suspeses. També pregunten si s'han donat instruccions al Ministeri d'Interior i als respectius departaments de les comunitats autònomes perquè no se'ls detingui en cas de tornar al país, així com si s'ha interessat la Fiscalia General de l'Estat perquè "impedeixi la detenció en ordre a la defensa de l'interès públic i la legalitat europea".

Quins són els criteris jurídics?

Altres qüestions que planteja Junts a l'executiu de Pedro Sánchez és "en virtut de quins criteris jurídics" es podria "incomplir la resolució" del TGUE i detenir els exmembres de la Generalitat i com s'explicaria aquesta "il·legalitat" davant del tribunal europeu.

Per la seva banda, la defensa de Puigdemont, Comín, Ponsati i Lluís Puig ha invocat el dret fonamental a un jutge imparcial i ha sol·licitat la recusació del magistrat instructor Pablo Llarena després de rebre el Premio Villacisneros, l'acceptació del qual "priva manifestament" el jutge de la imprescindible imparcialitat en la causa. D'aquesta manera, Llarena s'hauria d'abstenir en aquesta instrucció, tal com marca la Llei Orgànica del Poder Judicial.

 

Imatge principal: El president Carles Puigdemont / Efe