Al llarg de la campanya de les eleccions generals 2023, el foc creuat entre els partits independentistes havia passat pràcticament desapercebut, ja que els atacs eren molt reduïts. Les últimes hores, però, davant l'intercanvi de propostes de condicionants per a una eventual investidura de Pedro Sánchez, la situació s'ha capgirat. Per als republicans, el plantejament de Junts per Catalunya de no votar cap president fins que no autoritzi un referèndum és de "bloqueig"; per als juntaires, limitar-ho al traspàs de Rodalies, al diàleg i a la fi del dèficit fiscal és "més autonomisme". A l'acte final de campanya de la demarcació de Tarragona, celebrat a la capital del Tarragonès, diversos dirigents de Junts han carregat contra aquest preu que posa ERC, i un dels més contundents ha estat el president a l'exili, Carles Puigdemont. Segons l'eurodiputat, en l'intent de "salvar" Pedro Sánchez, els republicans "s'acabaran oblidant de salvar Catalunya".

📝 Llistes electorals a les generals 2023 a Catalunya

🟡 Programes electorals a Catalunya 2023: què proposa cada partit?

Puigdemont ha subratllat que els juntaires han fet el que van dir que farien, i que no han emprat els vots que han obtingut per "fer coses que costen d'explicar". Malgrat les crides a la unitat, el president a l'exili ha esperonat els seus a no tenir por de quedar-se sols: "Tant se val, el que hem de fer és ser forts i ferms, i hem de fer que el projecte que tenen els espanyolistes de convertir Catalunya en una província d'Espanya no sigui possible". També s'ha mostrat molt crítica contra Esquerra Republicana la candidata per Barcelona al Congrés, Míriam Nogueras, que ha afirmat que el partit d'Oriol Junqueras no ha sabut "aprofitar" la força que ha tingut perquè aquesta només ha estat "útil" per a Pedro Sánchez i no per als catalans. Encara sobre les condicions d'ERC al PSOE, Nogueras ha carregat contra un plantejament que "no pot ser el mateix que fa 20 anys": "No per l'1 d'Octubre, no després de la presó i l'exili, no després de tantes mentides i no després de tot l'esforç del poble català!", ha exclamat.

Junts i la negativa de Sánchez al referèndum: "Rajoy deia el mateix"

Aquest dijous, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reiterat que no autoritzarà cap referèndum d'autodeterminació ni tampoc signarà cap amnistia. La cap de cartell dels juntaires, Míriam Nogueras, ha fet una crida a "no fer ni un pas enrere" i ha assenyalat que, amb aquestes declaracions, Sánchez "torna on era Mariano Rajoy". El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha volgut recordar a la seva intervenció que aquestes paraules ja les havia pronunciat Rajoy i que, finalment, va haver-hi un referèndum: "Per això és important que anem tots a l'una, per ambicionar el màxim perquè, quan ens hem avingut, no hi ha hagut res que hagi estat impossible".

Tots els qui han intervingut al faristol situat a la rambla Nova de Tarragona per a l'acte han coincidit en la importància d'aquestes eleccions generals i han apel·lat a la mobilització. Turull ha insistit en la idea que aquest diumenge els independentistes "juguen a casa", en referència a les urnes, i que "no s'entendria que sent els de les urnes" no anessin a votar. "Ens hi va la nació, no vivim en una situació de normalitat", ha remarcat el dirigent de Junts. En el seu discurs, el secretari general del partit ha atacat el PSOE per presentar-se com els "garants" dels drets i les llibertats fonamentals: "Quan són drets i llibertats vinculats a una estelada miren cap a un altre cantó, el gran dic de contenció és l'independentisme i si Meritxell Batet creu que s'ha de protegir el català, que el permeti parlar al Congrés". Puigdemont també ha demanat mobilitzar-se el 23 de juliol perquè "quan Catalunya ha fet servir les urnes i les paperetes, s'ha fet escoltar, respectar i entendre". "Hem d'anar a votar cada vegada que hi ha eleccions i fer-ho a favor de Catalunya", ha afegit.

Per la seva banda, la presidenta de la formació juntaire, Laura Borràs, ha asseverat que "les eleccions sempre van d'independència des del 2017" i que l'Estat sempre compta des d'aleshores els vots del conjunt de l'independentisme. Per aquest motiu, Borràs veu clau anar a votar el diumenge i ha defensat que la unitat és el que ha permès "fer arribar més lluny" el moviment independentista. Paral·lelament, el president del Consell Nacional del partit, Josep Rull, ha postulat que està en joc la nació i ha reivindicat Junts com el "mur més poderós per fer front al PP i Vox, que estan combatent elements nuclears com la llengua".