És una setmana de pressupostos... a l'Estat. Aquest dijous tindrà lloc la votació definitiva dels comptes espanyols al Congrés dels Diputats. Una cosa ben diferent són els pressupostos de la Generalitat, que ja van fora de termini. Estan "en negociacions" i la previsió del Govern és que vagin al Consell Executiu "en les pròximes setmanes", sense més concreció. Això sí, malgrat l'acord entre ERC i el PSOE a Madrid, desvinculen els comptes espanyols dels catalans. De fet, la portaveu Patrícia Plaja ha insistit un dimarts més que els "socis prioritaris" continuen sent Junts per Catalunya i el PSC, tot i les trobades mantingudes amb el PSC. Aquest mateix dimecres en tindran una de nova.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu d’aquest dimarts, des del Govern han insistit que “continuen els contactes i reunions” amb els diferents grups parlamentaris. Davant les crítiques, rebaten que se'ls s’està fent arribar “tota la documentació que se sol·licita amb diligència” i que estan disposats a "escoltar" totes les propostes. Amb “diligència” però encara sense terminis clars. Patrícia Platja ha desitjat que sigui en les “properes setmanes” però ha admès que van amb retard i que no depèn d’ells, sinó de les negociacions i dels suports. Aquí podrien jugar el seu paper els socialistes. Però, almenys en públic, malgrat les reunions amb el PSC, la portaveu del Govern ha defensat que “els socis prioritaris, els partits amb qui volem aprovar els pressupostos, no han canviat”, que són Junts per Catalunya, els comuns i, si s’hi haguessin posat bé, també la CUP. "Aquesta és la prioritat, en això estem encara", ha reiterat, insistint que volen que "surti bé".

On sí que hi ha notícies és a Madrid, on en paral·lel a la roda de premsa s’ha fet pública la transferència de 900 milions d’euros de l’Estat a la Generalitat per a garantir l’execució de les inversions. Patrícia Plaja ha valorat que aquest mecanisme “va en la bona línia i és una bona notícia”. Però ha desvinculat els pressupostos espanyols dels catalans: “Són carpetes absolutament diferents la negociació dels pressupostos catalans dels pressupostos de l’Estat. Carpetes diferents i que no estan connectades entre elles”.

 

El Govern demana “discreció” en les negociacions pressupostàries i també en les de la reforma del Codi Penal. El Congrés també votarà dijous la tramitació parlamentària la proposta el PSOE i Unidas Podemos per a eliminar el delicte de sedició. Pel que fa a l’abordatge del delicte de malversació, Plaja no ha anat més enllà. El que sí que ha deixat clar, en qualsevol cas, és que la taula de diàleg entre els governs espanyol i català es reunirà abans que acabi l’any, com estava previst.

Reunió extraordinària per la llengua

La setmana que ve hi haurà no només una, sinó dues reunions del Govern. Dimarts al matí tindrà lloc la reunió ordinària al Palau de la Generalitat, i a la tarda tindrà lloc una d’extraordinària a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans. Serà una trobada monogràfica per la llengua catalana i els diferents departaments de la Generalitat tenen previst portar a aquesta reunió mesures per a fomentar-ne l'ús. “El president té clar que el català té reptes que s’han d’entomar i ha demanat que tots els consellers s’hi bolquin. La situació de la llengua no pot esperar”, ha assegurat la portaveu de l’executiu.

Protocol contra les violències masclistes

En la setmana del 25-N, el Govern ha aprovat en Consell Executiu el protocol marc que busca "posar fi a la violència institucional cap a les supervivents de violències masclistes" i també obligar totes les institucions a complir uns estàndards en els seus protocols d'actuació. Afectarà tots els àmbits, des del sector cultural o universitari fins als partits polítics. La consellera d’Igualtats i Feminismes, Tània Verge, ha advertit que “cap àmbit està lliure de violències masclistes”.