El Consell Nacional de Junts per Catalunya ha donat llum verda aquest dissabte al reglament per a l'elecció dels candidats a les eleccions municipals de 2023. La normativa aprovada permetrà la incorporació d'alcaldes del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), d'altres formacions polítiques sobiranistes o independents que vulguin sumar-se a la candidatura de Junts. En una roda de premsa posterior al Consell Nacional, el secretari general del partit, Jordi Sànchez, ha defensat que posen "la directa a les eleccions municipals" per "ser la primera força a Catalunya el 2023".

Sànchez ha volgut precisar que "el reglament no és un passaport per incorporar a algú concret", sinó que és una eina per "disposar dels millors homes i dones per guanyar als municipis de Catalunya". "Obrim les portes per tal que la gent s'incorpori a la família de Junts", ha destacat el secretari general.

Així doncs, el text aclareix que no cal que els candidats siguin militants de Junts per poder ser els alcaldables de la llista als seus municipis i també detalla que hi ha la possibilitat d'evitar que el número u hagi de passar per unes primàries en les quals els afiliats diguin la seva. En tot cas, però, aquelles persones interessades a adherir-se a les llistes de Junts com a candidats "hauran de signar el manifest fundacional de Junts per Catalunya, el codi ètic del partit i la carta financera" per poder-se postular a la batllia dels seus pobles amb el partit encapçalat per Carles Puigdemont.

Sobre la convocatòria de les eleccions primàries, el reglament determina que, en els municipis de més de 50.000 habitants, haurà de tenir lloc aquesta elecció per part de la militància. Ara bé, pot haver-hi excepcions, sempre que la Comissió Municipal Territorial, que s'encarrega de regular el procediment d'elecció dels candidats, proposi "de forma excepcional, raonada i d'acord amb l'executiva local l'excepció en la convocatòria de primàries" i així es traslladi a la direcció de la formació.

Els alcaldes en exercici, prioritaris

El text que ha aprovat aquest dissabte el Consell Nacional de Junts concreta que "les persones que exerceixen l'alcaldia d'un ens local i siguin persones afiliades o simpatitzants a la base de dades de Junts per Catalunya abans del 28 de febrer de 2022, i així ho manifestin, prèvia consulta a la persona interessada, seran considerats candidats a valorar per la Comissió Municipal Territorial". En aquest sentit, els batlles que exerceixen com a tal durant aquesta darrera legislatura podran incorporar-se a Junts d'una manera senzilla i fins i tot podrien esquivar les primàries.

En el cas de les ciutats i municipis de menys de 50.000 habitants, l'assemblea local d'afiliats serà l'encarregada de nomenar els seus alcaldables, sempre que passi per la Comissió Municipal. El procediment és el següent: l'interessat a ser el número u d'una candidatura local plantejarà la seva proposta de candidatura a l'executiva municipal de la formació. Posteriorment, passa a mans de la Comissió Municipal i, aleshores, l'assemblea de militants i simpatitzants deliberarà. El text estipula que les llistes han de ser paritàries, en forma de cremallera.

Les primàries hauran de tenir lloc, a tot estirar, fins al 30 d'octubre d'enguany. Si aquesta data se superés i no hi hagués alcaldable encara, es plantejaria a l'executiva "altres mètodes d'elecció o de calendari". El vot serà electrònic i tindran dret a sufragi els afiliats que portin, almenys, sis mesos com a militants en el moment en què s'oficialitzi la convocatòria d'aquestes eleccions.