El Consell Nacional de Junts té previst aprovar aquest dissabte el reglament per a l'elecció dels candidats a les eleccions municipals de l'any vinent i la direcció del partit ha concentrat els esforços a evitar que aquest mecanisme barri el pas a alcaldes del PDeCAT o d'altres formacions que es vulguin incorporar a les seves candidatures. El reglament disposa que no és necessari ser afiliat a Junts per optar a encapçalar una candidaturacontempla també la possibilitat d'evitar que el cap de llista s'hagi de sotmetre a la votació de la militància a través de primàries.

Segons aquest reglament, les persones que no militin a Junts però siguin designades com a candidats sota aquestes sigles només "hauran de signar el manifest fundacional de Junts per Catalunya, el codi ètic del partit i la carta financera".

Pel que fa les primàries, el reglament contempla que els candidats s'hi hauran de sotmetre en els municipis de més de 50.000 habitants, però puntualitza que, "de forma excepcional, raonada i d'acord amb l'executiva local", la Comissió Municipal Territorial (CMT), que és l'òrgan encarregat de regular tot el procediment d'elecció dels candidats, pot proposar a la direcció del partit "l'excepció en la convocatòria de primàries".

Alcaldes

Aquesta proposta no és ben bé la que plantejava inicialment la direcció del partit, que defensava que els alcaldes en exercici no haguessin de sotmetre's a les primàries. Això no obstant, permet igualment l'objectiu que es proposava, que és facilitar la incorporació d'alcaldes provinents d'altres formacions, i en particular del PDeCAT, sense haver-se de sotmetre a la votació de la militància del municipi i evitant així les tensions que a nivell local hagi pogut provocar l'enfrontament entre les dues forces polítiques.

Aquesta era una de les procupacions de Junts després que el trencament amb el PDeCAT va deixar fora del partit de Carles Puigdemont desenes d'alcaldes que es van mantenir en les files demòcrates i alguns dels quals formen part de la seva cúpula d'aquell partit com Marc Castells d'Igualada o Marc Solsona de Mollerusa.

Per això, el que sí fa el reglament a l'hora d'escollir els seus candidats és deixar clara la prioritat dels alcaldes en exercici. "Les persones que exerceixen l'alcaldia d'un ens local i siguin persones afiliades o simpatitzants a la base de dades de Junts per Catalunya abans del 28 de febrer del 2022, i així ho manifestin, prèvia consulta a la persona interessada, seran considerats candidats a valorar per la CMT", se subratlla específicament.

 

 

Pel que fa els municipis de menys de 50.000 habitants la designació i ratificació es farà a través de l'assemblea local d'afiliats, després de passar també per la Comissió Municipal.

La persona que encapçali la llista d'un municipi elaborarà la proposta de candidatura en coordinació amb l'executiva local del partit, tot seguit s'haurà d'elevar a la CMT que ho sotmetrà a l'assemblea d'afiliats i simpatitzants. Les candidatures han de ser paritàries -prioritàriament en forma de cremallera- i "intentarà ser el reflex" de la transversalitat d'edat, ideologia i professional del partit i de la societat.

Les eleccions primàries de Junts es duran a terme com a molt tard fins al 30 d'octubre. A partir d'aquella data, es proposaran a l'executiva "altres mètodes d'elecció o de calendari". Les votacions seran electròniques i podran votar a les primàries o a les assemblees de ratificació els afiliats al partit amb una antiguitat mínima de 6 mesos en el moment de la convocatòria.

A la imatge principal, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, durant un consell nacional del partit / Junts