Per a Pedro Sánchez, els 37 morts a Melilla continuen sent una situació "ben resolta". Amb aquestes paraules es va pronunciar el president espanyol el dissabte, després de saber-se que les forces de seguretat de l'Estat i les marroquines havien treballat conjuntament a la frontera espanyola en territori africà per intentar aturar l'entrada de centenars de migrants. L'operatiu policial va deixar desenes de morts i molts més ferits, amb unes imatges grotesques de cossos apilats i colpejats repetidament sense escrúpols, però en unes declaracions posteriors el mandatari va pronunciar-se per reivindicar "l'extraordinari treball que estan fent les forces i cossos de l'Estat al nostre país". A més, va culpar els mateixos migrants de la violència, acusant-los d'un "assalt violent i organitzat per les màfies que trafiquen amb éssers humans". Sota el seu parer, aquest succés va ser "un atac a la integritat territorial del país de forma violenta" i, per tant, l'actuació policial va ser "extraordinària".

Aquest dilluns el PSC s'ha pronunciat per primer cop, i ha tingut l'oportunitat de posicionar-se clarament en contra de l'horror viscut a Melilla, com han fet els socis al govern espanyol. I és que el portaveu dels comuns, Joan Mena, ha estat absolutament contundent, titllant la reacció de Pedro Sánchez als fets de "racisme institucional" i exigint una rectificació. Però els socialistes catalans, lluny d'això, han volgut apostar per comprar part del discurs del president espanyol. Així, la portaveu de la formació, Elia Tortolero, ha criticat "que hi hagi màfies que s'aprofiten de la desesperació de la gent", acceptant així la retòrica que busca situar el focus sobre aquestes organitzacions il·legals.

 

Tortolero també ha anat més enllà, imitant Sánchez en lamentar les desenes de morts causades en un "autèntic drama", sense assenyalar les forces de seguretat espanyoles ni marroquines, igual que ho ha fet avui el president en una entrevista. En aquest punt, el PSC ha reconegut un total de 23 morts, quan les darreres xifres d'ahir ja assenyalen que en són, almenys, 37. I posteriorment ha volgut centrar l'atenció sobre la Unió Europea i la cimera de l'OTAN, que se celebra aquesta setmana a Madrid, demanant a Europa que en prengui "bona nota", i també que l'organització militar tracti la qüestió migratòria durant aquestes jornades. Finalment, la portaveu ha revelat quina és la solució a tot plegat: "ajudar els països del Sahel a desenvolupar-se socialment i econòmicament". En definitiva, cap referència a les paraules dels socis de coalició, ni tampoc s'ha atrevit a anar més enllà d'un discurs prèviament preparat.

"Diàleg, diàleg i diàleg" amb Catalunya

D'altra banda, la socialista també ha "constatat el compromís" de Pedro Sánchez amb Catalunya en matèria de diàleg, i ha compartit la seva petició perquè Junts participi en una taula de diàleg que encara no té data de retrobament des de la darrera reunió el setembre passat. "No hi ha cap altre camí possible que no sigui diàleg, diàleg i diàleg, com sempre hem reclamat", ha advertit.