Els atacs del Partit Popular contra el coordinador del mecanisme de verificació acordat entre Junts i el PSOE, Francisco Galindo Vélez, centrant-se en la nacionalitat del diplomàtic, han causat un gran malestar a Junts per Catalunya. La permanent del partit s'ha reunit aquest dilluns i, després de la reunió, el portaveu, Josep Rius, ha volgut lamentar les reaccions d'alguns dirigents dels populars perquè consideren que "s'acosten molt a la xenofòbia". "Les manifestacions de Feijóo són molt desafortunades, és normal que al PP li molesti la figura del mediador perquè internacionalitza el conflicte amb l'Estat, però discriminar o menystenir una persona pel seu origen és xenofòbia", ha defensat el també vicepresident de Junts.

Els juntaires defensen la figura de Galindo com a coordinador dels verificadors perquè es tracta d'una "persona amb dilatada experiència i reconegut especialista en la resolució dels conflictes". Sobre la reunió que aquest dissabte va mantenir Junts amb els socialistes a Ginebra amb el mecanisme de verificació internacional, Josep Rius ha afirmat que la "constitució del marc efectiu de negociació és un pas important per avançar en la resolució del conflicte polític i per fer-ho mitjançant vies democràtiques i sortir de les judicials". Al mateix temps que han insistit en la "necessària discreció" que mantindran al llarg dels pròxims mesos, Junts reivindica aquesta taula de negociació per damunt de la d'Esquerra: "Constatem que s'ha avançat més en aquest darrer mes, que no pas en els darrers anys: hi ha una llei d'amnistia en tràmit, un marc efectiu de negociació a Suïssa, un mecanisme de verificació internacional, l'oficialitat del català a Europa està en procés de reconeixement i s'han començat els tràmits per a la constitució de les dues comissions d'investigació sobre el 17-A i l'operació Catalunya". Rius ha catalogat aquest procés com un "canvi de paradigma", pel fet de passar d'una "taula de diàleg estèril a una negociació efectiva entre Junts i el PSOE validada internacionalment". De nou, el vicepresident juntaire ha recalcat que la durada de la legislatura vindrà condicionada pels "avenços" en la negociació.

Davant el fet que aquest dilluns Pedro Sánchez ha anunciat que la taula dels socialistes amb ERC comptarà amb un altre mecanisme de verificació i que considera que seria millor unificar les dues taules, Josep Rius s'ha limitat a expressar que "van ser ambdós qui van vetar la presència de Junts en una taula de diàleg, i també van vetar la presència d'un mecanisme de verificació internacional que l'ha aconseguit ara Junts". "No hem pactat el mateix que Esquerra, nosaltres hem negociat una taula real i efectiva de negociació amb un mecanisme de verificació internacional i això és un canvi de paradigma", ha esgrimit el portaveu de la formació juntaire.

"L'únic cop d'estat que hi ha és el que practiquen alguns togats"

El també regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Rius, ha explicat que la permanent ha abordat el fet que es compleixen cinc anys de la no renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ): "Si el PP està preocupat per la imatge internacional d'Espanya, hauria de deixar de bloquejar la renovació del Poder Judicial, estan utilitzant la cúpula judicial per aconseguir als tribunals allò que les urnes li han negat, i torpedinar l'amnistia". Davant les acusacions que l'actual govern espanyol i la majoria parlamentària que li dona suport estan donant un cop d'estat, Rius creu que "l'únic cop d'estat que hi ha és el que practiquen alguns togats".

Activats els protocols del partit pel cas Madaula

Preguntat per si l'executiva manté el suport a Aurora Madaula perquè continuï com a secretària segona de la Mesa del Parlament, el portaveu del partit només ha indicat que "s'han activat tots els protocols interns de Junts" i que tot el procés es farà "amb les màximes garanties". La Comissió de Garanties té tres denúncies sobre aquest cas —la de la mateixa Madaula, la de la sectorial de Feminismes i Igualtat denunciant "ús polític" de les violències per part de la també vicepresidenta de la formació i la queixa de més d'una vintena de diputats del grup al Parlament.

D'altra banda, Rius ha anunciat que demanaran explicacions al ministre de Transports, Óscar Puente, davant la possibilitat de traspassar les rodalies a altres comunitats autònomes. Al mateix temps, mantenen que és necessari que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, comparegui al Parlament —ja van registrar la petició— perquè expliqui el traspàs de Rodalies, un acord que valoren com a "parcial" i no "integral".

Junts i el Govern es reuniran després del pont per abordar els pressupostos

Junts i el Govern mantindran una reunió després del pont de desembre per abordar una eventual negociació dels pressupostos de la Generalitat per al 2024. Ho ha dit aquest dilluns en una roda de premsa a la seu de Junts el vicepresident i portaveu de la formació, Josep Rius, al final de la reunió de la permanent del partit. Tot això després que aquest dilluns hagi transcendit que la Generalitat prepara una rebaixa del tram autonòmic de l'IRPF que beneficiarà contribuents amb una renda de fins a 33.000 euros bruts cada any. La proposta del Govern, que anirà inclosa en la modificació de la llei d'acompanyament dels pressupostos, consisteix a rebaixar el tipus de l'escala autonòmica al primer tram de tributació en un punt: del 10,5 % actual al 9,5 %. Preguntat sobre això, Rius ha donat "la benvinguda" a ERC per obrir-se a rebaixar impostos, i ha afegit que Junts va posar damunt la taula aquesta rebaixa en l'última negociació de pressupostos "i el Govern es va negar en rodó".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!