L'aparell de verificació de les converses entre PSOE i Junts es posa en marxa formalment. El diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez serà el coordinador del mecanisme internacional que s'encarregarà de verificar les negociacions entre els dos partits, segons han anunciat PSOE i Junts en acabar la reunió que aquest matí han mantingut a Suïssa i on han participat els verificadors. La trobada ha durat set hores —amb dinar inclòs— i ha estat encapçalada per l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per part del PSOE i pel president a l'exili, Carles Puigdemont, per part de Junts. 

Francisco Galindo Vélez, nascut a San Salvador el 1955, va ser ambaixador de El Salvador a França i a Colòmbia i representant de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) a Algèria, Colòmbia, Tadjikistan i França. És llicenciat en Ciències Jurídiques i doctorat per l'Institut Universitari d'Alts Estudis Internacionals de Ginebra, The Fletcher School of Law and Diplomacy de Boston, i per la New York University. 

L'ambaixador ha participat en la reunió d'avui i, segons es destaca a la nota conjunta, els dos partits "li han agraït el seu compromís de posar a disposició de les parts la seva experiència i la seva voluntat de contribuir a assolir la solució política i negociada al conflicte". Segons aquest comunicat fet públic a mitja tarda, la reunió s'ha celebrat en "una ambient cordial i de treball" en què "s'ha continuat avançant".

Mecanisme internacional

L'acord que van signar Junts i PSOE a Brussel·les per a la investidura de Pedro Sánchez constatava les profundes discrepàncies entre les dues forces i les desconfiances mútues reconegudes, per la qual cosa van acordar dotar-se d'un mecanisme internacional "que tingui les funcions d'acompanyar, verificar i realitzar seguiment de tot el procés de negociació i dels acords als quals s'arribi".

Aquest mecanisme internacional està integrat per quatre persones, la identitat dels quals es vol mantenir en secret per evitar pressions. Això no obstant, tal com va avançar ElNacional.cat, la reunió d'avui ha servit per nomenar qui farà de coordinador dels verificadors que, a més, haurà d'actuar com a portaveu.

Igualment, s'ha conegut la participació en les converses del Centre pel diàleg humanitari Henry Dunant (HD), una organització sense ànim de lucre amb seu a Ginebra i especialitzada en mediació, que assumirà un paper de facilitador per proporcionar les condicions necessàries per al bon funcionament de les converses.

Reunió

A la nota que han facilitat PSOE i Junts no detallen qui ha participat en la trobada en representació de cadascun dels partits. Això no obstant, les càmeres que feien guàrdia a l'aeroport de Ginebra van captar ahir l'arribada de la responsable del grup parlamentari de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, enmig d'una notable escridassada d'espanyolistes a l'aeroport, i, una estona més tard, l'aterratge del secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán.

També hi han participat per part catalana el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el secretari general de Junts, Jordi Turull, mentre que per part del PSOE hi havia l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, i l'adjunt de Santos Cerdán a la secretaria d'organització, Juan Francisco Serrano.

La trobada, a banda d'abordar la figura del coordinador del mecanisme internacional, ha servit per analitzar qüestions de la metodologia de treball, entre les quals l'agenda de les converses, i per fer repàs de les qüestions més urgents i temes pendents dels acords ja tancats.

Pel que fa a les futures trobades, el secretari d'organització del PSOE, que ha estat també enxampat per les càmeres quan s'ha presentat a l'aeroport de Ginebra per tornar a Madrid, ha assegurat que la pròxima reunió haurà d'esperar a després de les vacances de Nadal.