El diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez és el "coordinador del mecanisme de verificació internacional" triat per PSOE i Junts per Catalunya per actuar com a coordinador dels verificadors en les reunions bilaterals entre ambdós partits. PSOE i Junts es van trobar aquest dissabte a Suïssa en la primera trobada entre formacions, on García Vélez també va participar. El diplomàtic, nascut a San Salvador el 1955, és un advocat expert en protecció de desarrelats i drets humans amb una àmplia experiència en el conflicte colombià. És ambaixador dins de la representació Diplomàtica i Consular del Salvador a Colòmbia, amb seu a Bogotà, i va ser ambaixador del país a París entre 2010 i 2015. Posteriorment, va prestar el seu servei al capdavant de l'ambaixada del Salvador a Colòmbia, entre 2016 i 2020. 

L'advocat salvadorenc, graduat en la llicenciatura de Ciències Jurídiques i Polítiques, va ser representant de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) a França, Colòmbia, Mèxic i Egipte i representant regional adjunt per a Mèxic, Guatemala, el Salvador, Hondures, Nicaragua, Costa Rica, Panamà, Cuba i Belize entre 1987 i 2008. A més, compta amb estudis de postgrau en la Universitat de Nova York, la Universitat de Ginebra i l'Institut d'Alts Estudis Internacionals de Ginebra.

Experiència amb les FARC

Francisco Galindo Vélez compta amb un dilatat currículum en les relacions internacionals. El 2002 va assumir el càrrec de representant d'ACNUR per a Colòmbia, un país al qual havia arribat amb l'organisme de l'ONU en 1997, en substitució de la brasilera Leila Lima. La seva principal tasca en aquest territori era "continuar la tasca d'enfortiment de la protecció i prevenció del desplaçament a Colòmbia". Galindo va observar aquest any que "la solució al conflicte ens portaria una solució al desplaçament", però va aclarir que no podia fer previsions sobre aquesta confrontació. 

Galindo Vélez va ser testimoni directe durant la seva estada a Colòmbia del procés d'entesa entre l'estat colombià i les FARC, que van acabar el 2016 signant un acord de pau, que va suposar la finalització del conflicte armat entre l'organització guerrillera i l'Estat. El diplomàtic va afirmar que tant al seu país com a l'exterior es va veure amb "molt de respecte i solidaritat" la "gesta" de l'expresident de Colòmbia, Juan Manuel Santos, per aconseguir el procés de pau amb la guerrilla de les FARC. "Res d'això hauria estat possible sense l'aportació de vostès i els països i organismes que representen. Colòmbia avui s'aixeca amb l'ajuda dels seus socis internacionals com un país referent en molts sentits, afortunadament tots ells positius", va declarar Santos. El diplomàtic va tenir un paper clau en les negociacions, exercia en nom del govern d'El Salvador la missió de monitoratge i verificació de les Nacions Unides del compliment dels acords de l'Havana entre el Govern i la insurrecció.

Guerra Civil al Salvador

El coordinador dels verificadors designat per Junts i el PSOE defensa el procés de pau que es va produir al Salvador entre el govern i el Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN). El 2011, mentre era ambaixador del seu país a França, va celebrar el 20è aniversari del fi de la guerra civil (1979-1992). Segons va relatar França, juntament amb Mèxic, van estar en l'origen de la creació de l'anomenada "declaració francomexicana" d'agost de 1981, que va ser la primera de caràcter internacional que va reconèixer l'FMLN com a interlocutor polític. La "declaració francomexicana" assegurava que el conflicte salvadorenc no tenia una solució militar i instava el diàleg polític entre totes dues parts. Es van haver d'esperar 11 anys perquè el govern i l'FMLN signessin al castell de Chapultepec, a Mèxic, els acords que van posar fi a la guerra i establissin les bases de la pau.

El nou procés de diàleg en el qual participa ara Galindo es basa en el compliment dels acords aconseguits entre el PSOE i Junts per Catalunya per a la investidura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Galindo va participar en la reunió d'aquest dissabte, "en la qual els dos partits li han agraït el seu compromís de posar a la disposició de les parts la seva experiència i la seva voluntat de contribuir a aconseguir la solució política i negociada al conflicte", van assenyalar PSOE i JxCat en un comunicat conjunt.