Junts per Catalunya carrega contra l’etapa de Salvador Illa al Ministeri de Sanitat. Durant la seva compareixença a la comissió d’investigació del Senat sobre el cas Koldo, el senador juntaire Joan Bagué li ha retret que la seva gestió durant la pandèmia del coronavirus va ser “erràtica, pèssima i deficient”. “Tenim la percepció i la convicció que la gestió va ser entre deficient i molt deficient acadèmicament”, ha proclamat. Bagué ha apuntat que el ministeri “no tenia l’estructura necessària per agafar les regnes de la situació perquè no tenia els mecanismes” dels quals disposen les comunitats autònomes. Des de Junts, denuncien un “exemple claríssim de deslleialtat institucional” que va demostrar que la Moncloa “no confiava en ajuntaments i comunitats autònomes”.

📝 Illa reconeix al Congrés que va parlar amb Koldo, però assegura que Sanitat no va acceptar la seva oferta

📝 Nogueras retreu a Illa que durant la pandèmia “no va confiar en les institucions que vol presidir”

 

 

Igual que Míriam Nogueras el dilluns al Congrés, Joan Bagué ha censurat que “tallar les competències de les autonomies” és un mal “aval” quan demà “comença una campanya per presidir la Generalitat”. “Més contradictori impossible”, ha denunciat. També ha criticat que no hi hagués “cap penalització” a cap empresa i ha posat “en dubte” que la gestió del Ministeri de Sanitat fos “rigorosa”. I ha recordat que “quan falla la gestió, comença la publicitat”.

També ha asseverat que “la premsa internacional qualifica la gestió del Ministeri de Sanitat com la pitjor gestió de la covid entre els països de l’OCDE”. Així mateix, ha apuntat que el president Quim Torra va dir dilluns a través de Twitter que era “fals” que durant la pandèmia hi hagués una “gran coordinació entre les administracions”.

Salvador Illa es defensa i atribueix la seva compareixença a la campanya electoral

Durant la seva rèplica, i fidel al seu estil, Salvador Illa ha insistit que parlaria “bé de la gestió que van fer les comunitats autònomes”. “Era una circumstància excepcional i vaig donar suport a totes les decisions que van prendre les comunitats autònomes”, ha recordat. Això sí, ha confessat que li va saber “especialment malament” i “encara té un disgust” que Junts no votés a favor de cap dels estats d’alarma. Finalment, ha etzibat al senador juntaire que “segurament diu el que ha de dir perquè demà comença la campanya”. I ha conclòs: “Vaig venir el dilluns i gairebé em perdo Sant Jordi, però no hi ha fets objectius que relacionin el Ministeri de Sanitat amb el que estan investigant i sí que hi ha raons d’una altra índole que empenyen altres a voler-me aquí”.

Tot just començar la compareixença, Salvador Illa ha donat més detalls sobre la seva trobada amb Koldo García que va reconèixer el dilluns al Congrés: “Es va presentar al Ministeri sense cita prèvia, va demanar veure’m, crec que va ser al mes de setembre, no sabia què volia, no estava programada la reunió. Em va dir que tenia una empresa que podia subministrar material i el vaig remetre als tècnics. La reunió va durar escassos minuts i el resultat és que no es va comprar res”. I, fent servir la ironia, ha continuat insistint en aquest extrem per deixar clar que el Ministeri de Sanitat no va adjudicar cap contracte a Soluciones de Gestión: “Ho puc dir més baix, més alt, en llatí, en català… en basc, no”.

📝 ERC retreu la gestió “defectuosa” d’Illa en la pandèmia: “Quin control portava el ministeri?”

 

Sobre la seva trobada amb Koldo, ha subratllat que va ser l’única amb l’assessor d’Ábalos: “Mai més, no hi ha correus meus amb Kodo, no vaig dinar amb Koldo”. “I punt, ho vaig fer, vaig tancar el tema i no li vaig donar més importància ni vaig veure res que em portés a sospitar res”, ha reblat. Illa ha justificat que Koldo era “assessor d’un ministre” amb qui ell “tractava cada dia perquè el veia a les reunions d’autoritats delegades” i ha afegit que Ábalos no li “va dir res”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!