Míriam Nogueras posa en dubte el compromís de Salvador Illa amb Catalunya durant la pandèmia de coronavirus. Durant la compareixença de l’exministre de Sanitat a la comissió d’investigació del Congrés, la portaveu de Junts al Congrés l’ha acusat de ser el “principal responsable de la falta de transparència, de previsió i de rigor i de la frivolitat en la gestió dels diners públics” durant els mesos més crítics de la Covid-19. Nogueras ha criticat l’actuació de l’ara candidat del PSC a la Generalitat quan estava al Consell de Ministres: “En un dels moments de màxima dificultat pel país, vostè no va confiar en les institucions catalanes per la gestió d’una pandèmia mundial, no va confiar en les institucions que avui ens diu que vol presidir”. Li ha retret que “va centralitzar la gestió”, va decidir “atorgar a Madrid la gestió, el poder i el control” que “li corresponia a la Generalitat” i ha lamentat que ho fes des d’un ministeri que “no tenia ni l’estructura, ni les eines, ni la capacitat, ni el coneixement ni el personal adequat per gestionar amb èxit aquell moment excepcional”. En canvi, “qui té i tenia les competències, l’estructura, la capacitat, l’expertesa, les eines i el personal adequats era i és la Generalitat de Catalunya”.

🔴 Salvador Illa i el cas Koldo, DIRECTE | Compareixença a la comissió d’investigació del Congrés

📝 Illa reconeix que va parlar amb Koldo, però assegura que Sanitat no va acceptar la seva oferta

 

 

Durant el seu torn, Salvador Illa ha esgrimit que “no es va treure cap competència a la Generalitat ni a cap comunitat autònoma”, sinó que es van impulsar “les mesures necessàries per enviar un missatge a la ciutadania que era un moment crític”. “Vaig valorar exactament igual la vida de qualsevol ciutadà espanyol”, ha afirmat Illa, que ha afegit que allà “on hi havia necessitats, intentava donar resposta en un clima de molta empatia i complicitat per part de tots els consellers de les comunitats autònomes”. “Vaig deixar-me la pell per poder proveir de material a Madrid o a Catalunya”, ha reblat. A més, després que Nogueras afirmés que la Moncloa “es va veure obligada a anar a remolc d’allò que es proposava des del Govern de Catalunya”, Illa ha asseverat que una de les coses que va fer el decret de l’estat d’alarma va ser “consolidar algunes decisions de suport jurídic difícil, com el confinament de l’Anoia sense aval judicial, fent confiança a una decisió presa per la Generalitat”.

Així mateix, en la conclusió de la seva intervenció Nogueras li ha plantejat una pregunta: “Reconeixerà que va ser un error prioritzar Madrid i la recentralització que no fer-ho en la confiança i la capacitat de les institucions de Catalunya?”. Illa ha replicat que “no va haver-hi recentralització de res”, sinó un “procés de compra centralitzada” amb un doble objectiu: impedir que qualsevol fabricant o distribuïdor de material sanitari o equips de protecció “pogués vendre aquest material fora del territori d’Espanya” i que aquest material es destinés “prioritàriament a usos sanitaris” i no, per exemple, a activitats industrials. Ara bé, ha apuntat que això “no impedia que cap comunitat autònoma ni cap altra institució pogués comprar el material que estimés oportú”.

 

“Va ser el màxim responsable d’una gestió que ha estat considerada de les pitjors a escala internacional”

“Des de Catalunya, es va demanar de manera insistent i reiterada recuperar el control d’un àmbit que vostè i el seu equip desconeixien”, ha insistit Nogueras, que ha sostingut que “el que li fa falta a Catalunya és algú que sàpiga gestionar”. La portaveu juntaire al Congrés ha criticat que el Ministeri de Sanitat “no estava preparat i va acabar desbordat”, ha argumentat que els informes i els estudis “disten molt” de la versió que ha donat l’exministre i ha reprovat que Illa va ser “el màxim responsable d’una gestió que ha estat considerada de les pitjors a escala internacional”. “Les dades objectives confirmen que la decisió de centralitzar i treure la capacitat i el control al govern de Catalunya va generar una política totalment arbitrària, descontrol i falta de transparència”, ha reblat Nogueras.

Enganxada entre Gabriel Rufián i Salvador Illa: “Això no és un acte de campanya”

Abans que Míriam Nogueras, ha sigut el torn del portaveu d’Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, que ha mantingut un intens cara a cara amb l’exministre de Sanitat propi d’un debat electoral. “Està aquí com a exministre, no com a candidat” i “li recordo que això no és un acte de campanya”, li ha etzibat Rufián. “No he vingut aquí per voluntat pròpia”, ha esgrimit Illa. “Vostè ha dit que no va voler fer política durant la pandèmia, però per no voler fer política, va deixar el Ministeri per presentar-se a una campanya electoral”, li ha recordat Rufián. “Em nega vostè el dret a presentar-me a unes eleccions?”, ha replicat Illa. “Ha d’entendre que era un càrrec públic amb una enorme responsabilitat, entenc que era complicat fer-ho tot bé, però també fer-ho gairebé tot tan malament”, ha exclamat Rufián en un altre moment de la compareixença. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!