Una defensa “poc brillant” que denota una “gestió defectuosa”. És el resum que fa Esquerra Republicana, en boca del senador Joan Queralt, de les explicacions que ha donat l’exministre de Sanitat Salvador Illa a la seva compareixença a la comissió d’investigació del cas Koldo del Senat. Queralt ha considerat que Illa ha esquivat les preguntes posant-se en la “posició de ‘no sabia’ o ‘ho feia un altre’” i ha lamentat que en tota la gestió “no iniciessin cap procés de penalització, per la qual cosa no queda acreditat si es van pagar interessos per la demora en el lliurament o quins danys es van provocar”. “D’acord amb la doctrina del Tribunal de Comptes de la fiscalització del seu ministeri, troben a faltar a la meitat dels expedients que no se n’acredités la solvència econòmica i la solvència tècnica”, ha esgrimit el senador republicà, que ha plantejat una pregunta: “Quin tipus de control portava el ministeri?”. A més, a preguntes de Queralt, Illa ha deixat clar que no va parlar amb l’exministre Ábalos sobre la seva trobada amb el seu assessor Koldo García: “Si em ve a veure un assessor d’un ministre, l’atenc, però el resultat és que no es va comprar res”, ha insistit. “No vaig fer cap comentari, vaig actuar d’acord amb el procediment”, ha afegit.

📝 Illa reconeix al Congrés que va parlar amb Koldo, però assegura que Sanitat no va acceptar la seva oferta

📝 Enganxada entre Rufián i Illa per la gestió de la pandèmia: “Això no és un acte de campanya”

 

 

Inicialment, Joan Queralt li ha retret que fes ostentació de la seva gestió: “Hem de felicitar-lo per no haver comès irregularitats? Només faltaria. A quin país vivim? No ens voten o ens trien per no cometre delictes, sinó per gestionar cadascú en l’àmbit de les seves competències la cosa pública”. La resposta d’Illa ha sigut acusar Queralt de “tergiversar” les seves paraules i les ha situat en una contestació en ser “preguntat per si hi havia hagut irregularitats”. Queralt també ha censurat que l’exministre de Sanitat utilitzi com a “excusa” el moment difícil que es vivia durant la pandèmia: “No van ser temps difícils només per a les administracions o per al sistema sanitari”, sinó que va ser el col·lectiu civil el “més perjudicat” per aquesta situació.

Així mateix, Queralt ha proclamat que, mentre que “el president Aragonès va venir fa dies al Senat a defensar a Catalunya”, Illa ha anat a “defensar-se” ell. “No he vingut a defensar-me, he vingut perquè se m’ha requerit”, ha replicat Illa. I la tensió ha anat accentuant-se entre Queralt i Illa. “Per descomptat, se sap la lliçó”, ha ironitzat el senadorNo em sé ni em deixo de saber cap lliçó, vinc aquí a explicar el que va passar”, li ha etzibat l’exministre. “Vostè ve aquí a explicar el seu relat”, ha qüestionat Queralt. “Vinc a explicar el que va passar i el que vam fer, el que passa és que no encaixa amb el que vostè li agradaria que haguéssim fet”, ha conclòs Illa.

Una reunió entre Illa i Koldo que “no estava programada” i que va durar “escassos minuts”

Tot just començar la compareixença, Salvador Illa ha donat més detalls sobre la seva trobada amb Koldo García que va reconèixer el dilluns al Congrés: “Es va presentar al Ministeri sense cita prèvia, va demanar veure’m, crec que va ser al mes de setembre, no sabia què volia, no estava programada la reunió. Em va dir que tenia una empresa que podia subministrar material i el vaig remetre als tècnics. La reunió va durar escassos minuts i el resultat és que no es va comprar res”. I, fent servir la ironia, ha continuat insistint en aquest extrem per deixar clar que el Ministeri de Sanitat no va adjudicar cap contracte a Soluciones de Gestión: “Ho puc dir més baix, més alt, en llatí, en català… en basc, no”.

Sobre la seva trobada amb Koldo, ha subratllat que va ser l’única amb l’assessor d’Ábalos: “Mai més, no hi ha correus meus amb Kodo, no vaig dinar amb Koldo”. “I punt, ho vaig fer, vaig tancar el tema i no li vaig donar més importància ni vaig veure res que em portés a sospitar res”, ha reblat. Illa ha justificat que Koldo era “assessor d’un ministre” amb qui ell “tractava cada dia perquè el veia a les reunions d’autoritats delegades” i ha afegit que Ábalos no li “va dir res”.

📝 Junts acusa Illa de fer una gestió “erràtica, pèssima i deficient” com a ministre de Sanitat

 

Abans de les preguntes dels senadors, Illa ha apuntat que no ha rebut “cap comunicació oficial” del Senat per convocar-lo a la comissió d’investigació, sinó que ha sabut que se l’esperava a la Cambra Alta a través dels mitjans: “Aquí soc”, ha proclamat amb un somriure. Més tard, el president de la comissió, Eloy Suárez, ha replicat que sí que se li havia comunicat la citació i, després d’un petit debat entre tots dos, han conclòs la discussió i ha continuat la compareixença sense que quedés aclarit què havia passat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!