Junts insisteix que el decret i la llei ad hoc que els partits estan negociant en resposta a la sentència que imposa un 25% de castellà a les escoles no ha d'incloure quotes i adverteix un cop més que la llei de política lingüística "no es toca". Davant el convenciment d'ERC que el pacte és a tocar i les crides dels comuns a tancar l'acord, Junts ha evitat en la roda de premsa posterior a la reunió de la direcció del partit parlar de terminis, ha insistit que donaran el pacte per tancat quan s'acceptin aquests criteris perquè ​"el termini és el consens". 

 

El portaveu del partit, Josep Rius, ha celebrat que s'hagi preparat una resposta per defensar la immersió en forma de decret llei i una nova llei ad hoc i que s'hagi deixat de banda la reforma de la llei de política lingüística, "La llei de Política lingüística no es toca", ha reblat el portaveu, que ha argumentat que el pacte que negocien els partits va molt més enllà de la proposta del 24 de març, "fa front a la sentència i no s'hi adapta".

Rius ha reiterat que la proposta que treballen els partits "manté el català com a llengua vehicular de l'ensenyament i no porta més presència del castellà que la que ja està prevista a l'ordenament vigent" i protegeix els mestres i els centres deixant clar que és el Departament d'Educació el responsable de validar els projectes lingüístics de les escoles.

Segons Junts, en els textos que s'està negociant queda clar que la presència de les llengües es determinarà exclusivament "amb criteris pedagògics i de manera singularitzada per a cadascun dels centres educatius", des d'un abordament global, "de manera integradora i amb transversalitat curricular, que inclogui tots els espais i els recursos educatius, també els de caràcter digital". 

Així mateix, ha anunciat que Junts presentarà una iniciativa al Parlament per presentar esmenes a llei Celaà, i ha reclamat el suport de PSC, ERC i comuns, perquè "el català es defensa a Catalunya i arreu".

Blanquejar clavegueres

Amb relació a les declaracions que aquest cap de setmana va protagonitzar el comissari José Manuel Villarejo, en què admetia i donava detalls sobre la guerra bruta contra l'independentisme, Rius ha denunciat que Espanya evidencia greus dèficits democràtics, que l'Estat ha utilitzat les clavegueres sense escrúpols per frenar la independència de Catalunya i que la reacció del PSOE al CatalanGate "demostra que la degradació és irreversible".

Davant aquesta situació, Junts ha enviat un missatge directe a ERC i ha advertit que donar estabilitat al govern de Pedro Sánchez suposa "blanquejar les clavegueres de l'Estat" i banalitzar la guerra bruta contra l'independentisme.

Pel que fa a la visita del rei emèrit a l'Estat espanyol, ha denunciat que demostra la impunitat amb què compta la monarquia a Espanya, "herència del franquisme i consolidada per la Constitució espanyola", i ha retret que "les expressions incomoditat d'alguns ministres i dirigents del PSOE són només mostres d'hipocresia i cinisme davant d'una situació que són corresponsables", atès que el Congrés ha rebutjat fins a quinze cops obrir una comissió d'investigació sobre Joan Carles I, el darrer cop l'agost passat amb Meritxell Batet presidint el congrés. "PSOE i PP s'han negat sempre a investigar el Borbó a les corts. Ara que no diguin que se senten incòmodes. Són còmplices de la seva impunitat", ha denunciat.