La Junta de Seguretat de Barcelona ha decidit aquest dimecres augmentar les mesures de seguretat com a resposta a l'atemptat que es va produir a la Rambla el passat dijous i que ha deixat 15 morts i més de 120 ferits. Entre aquestes mesures, destaca el reforç dels dispositius policials i l'increment dels obstacles mòbils en llocs de gran concentració de persones.

Després de la polèmica, la Junta de Seguretat local ha decidit augmentar el nombre de pilones mòbils en indrets de gran afluència tot i que "no es donarà un augment significatiu de blindatge estàtic". Així ho ha assegurat el conseller de l'Interior, Joaquim Forn, que ha reiterat que la instal·lació de barreres físiques no ha suposat cap discrepància entre les diferents administracions, sinó que respon a criteris tècnics d'experts en seguretat.

En aquesta línia, la Junta de Seguretat també ha decidit crear un grup específic que, de manera permanent, realitzarà anàlisis de riscos i valorarà l'adopció de les mesures addicionals que es considerin oportunes. Entre d'altres temes tractarà precisament l'ús de les pilones i, tot i que també hi ha diverses opinions entre els experts, per ara no seran permanents.

Augment dels dispositius policials

Una altra de les mesures per prevenir possibles atacs serà una major presència dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona als carrers amb l'objectiu d'augmentar la seguretat de la ciutat, sobretot en zones i moments molt concorreguts. També s'incrementaran les dotacions policials als aeroports i zones ferroviàries, poblacions turístiques importants i actes multitudinaris com partits de futbol, concerts o manifestacions.

En referència a la Guàrdia Urbana, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat que s'ampliaran les hores extraordinàries del cos policial i que, "en els punts més sensibles", patrullaran tres agents en comptes de dos. Així mateix, s'impulsarà el projecte d'una nova sala conjunta de prevenció i gestió d'emergències a l'antic Palau d'Esports de Barcelona i es reforçarà la formació en matèria de detecció de radicalismes i gestió d'emergències.

Memorial a Barcelona

"Una de les coses que haurem de fer és que a la Rambla hi hagi un memorial per a aquesta tragèdia tan horrible", ha assegurat l'alcaldessa. A més, ha anunciat que Barcelona celebrarà "un gran acte de ciutat" com a mostra d'agraïment a tots els cossos de seguretat i serveis d'emergències que van atendre a les víctimes de l'atemptat. Especialment ha posat èmfasi en la Guàrdia Urbana, Bombers de Barcelona i el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), respecte als quals ha anunciat que en el pròxim ple de l'Ajuntament es proposarà que rebin la Medalla d'Or de la ciutat al mèrit cívic.

Aquestes mesures s'han decidit a la Junta de Seguretat de Barcelona, que s'ha reunit de manera extraordinària per fer un balanç de la resposta dels cossos de seguretat i emergències durant l’atemptat del passat dijous a La Rambla i avaluar la necessitat de noves mesures de seguretat. La reunió ha estat presidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i ha comptat amb la presència del conseller d’Interior, Joaquim Forn, el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i responsables dels diferents cossos de seguretat i emergències de la ciutat.