La Junta de Portaveus del Parlament ha volgut expressar el seu suport a la causa sahrauí a través d'una declaració que ha obtingut el suport dels grups de JxCat, ERC, Catalunya En Comú Podem i la CUP. Acordada aquest dimarts, la declaració manifesta en nom de la cambra "el seu suport a les accions en legítima defensa de la República Àrab Sahrauí Democràtica i el Front Polisario davant d'aquesta vulneració dels acords consensuats amb les Nacions Unides".

D'aquesta manera es refereix a l'ofensiva militar que les milícies sahrauís duen a terme des de fa setmanes contra les bases marroquines que custodien el mur que separa els territoris ocupats dels alliberats. Tot va començar quan l'exèrcit marroquí va dissoldre un bloqueig fet per civils sahrauís a la ciutat limítrof de Guerguerat (a la frontera amb Mauritània) que tractava d'impedir l'espoli de recursos sahrauís que des de fa dècades practica el regne alauita.

D'aquesta manera, la Junta de Portaveus ha condemnat "l'ocupació il·legal del Sàhara Occidental pel Regne del Marroc i les seves actuacions que han portat al trencament de l'alto el foc" i ha exigit al govern espanyol que "assumeixi les seves responsabilitats com a potència administradora del territori" per tal de "resoldre el conflicte pacíficament en el marc d'un procés d'autodeterminació tutelat per les Nacions Unides".

En aquesta línia, la Junta de Portaveus ha demanat al govern del PSOE i Unidas Podemos que suspengui temporalment els contractes amb el Marroc "que tinguin per objecte el subministrament de vehicles o armament".

Els grups signants també han criticat que la comunitat internacional hagi tornat a mirar cap a una altra banda i ha retret que "com ja s'ha vist en altres conflictes i en altres països, tot són lamentacions", segurament en referència a la desfeta militar d'Armènia davant l'exèrcit azerbaidjanès i turc que va acabar provocant que Erevan cedís dues terceres parts de la República d'Artsakh (reconeguda com a part de l'Azerbaidjan però de majoria armènia). Mentre que Ankara va donar tot el suport al seu soci islàmic, cap actor occidental va moure un dit per Armènia.

El rebuig del PSC

La declaració no ha rebut el suport del PSC. El Sàhara és un tema incòmode per a la formació, igual que ho és per al PSOE. I és que el fet de ser al govern espanyol els fa conscients de la inestabilitat que provocaria en les relacions entre Madrid i Rabat un petit gest a favor del Sàhara Occidental. Són temes d'importància cabdal els que Espanya tracta amb el regne alauita i que podrien ser una font de problemes si l'amistat no fos el que marqués la relació entre tots dos països.

 

Imatge principal: Desfilada de l'exèrcit del Front Polisario / Front Polisario