El secretari general del Front Polisario i president de la República Àrab Democràtica Sahrauí (RASD), Bahim Ghali, ha anunciat aquest dissabte que considera trencat l'alto el foc firmat amb el Marroc el 1991 i ha responsabilitzat aquest país de les conseqüències del seu atac divendres en el pas fronterer de Guerguerat.

En un comunicat, Ghali va decretar, així mateix, l'estat de guerra a tot el territori, va imposar un toc de queda i va subratllar que des d'aquest moment les Forces Armades sahrauís assumeixen el ple control de la seguretat nacional.

En aquest sentit, el decret ordena a l'Estat Major de l'Exèrcit Popular d'Alliberament Sahrauí "posar en marxa totes les mesures relacionades amb la implementació dels requisits d'aquest decret dins de les seves competències i autoritat".

Així mateix, insta a l'Autoritat de Seguretat Nacional, encapçalada pel primer ministre sahrauí, Hamoudi Bouchraya Beyun, a "prendre les mesures relacionades amb la implementació dels requisits d'estat de guerra respecte a la gestió i administració de les institucions i organismes nacionals, i a garantir la regularitat dels serveis a la població".

Entre aquestes disposicions, s'ha imposat un toc de queda als campaments de refugiats aixecats fa 45 anys a la regió algeriana de Tindouf, en la qual malviuen més de 250.000 persones, i en els denominats "territoris alliberats".

Atac a Guerguert

La tensió entre Rabat i el Polisario va créixer des que el 21 d'octubre un grup d'activistes sahrauís arribés al pas fronterer de Guerguerat, que uneix Mauritània amb els territoris ocupats pel Marroc a l'antiga colònia del Sàhara Occidental, i bloquegessin el pas per aquesta via comercial amb sortida a l'oceà Atlàntic que ha crescut en importància en els últims anys.

Divendres, unitats militars marroquines van traspassar la línia divisòria per trencar el bloqueig i aixecar un passadís de seguretat, acció que va desencadenar un intercanvi de trets entre l'Exèrcit marroquí i les forces del Polisario apostades a la zona.

Hores després, unitats sahrauís van bombardejar quatre bases militars i dos punts de control del Marroc situades al llarg del mur de seguretat construït al desert, el més llarg del món amb més de 2.500 quilòmetres de longitud.

Encara que el Polisario va assegurar que s'havien produït "víctimes enemigues", aquesta informació no ha estat confirmada ni desmentida encara pel Marroc ni ha pogut ser corroborada per fonts independents.

Manifestacions a les ciutats ocupades

Poc després de l'atac a Guerguerat, en el qual no es van haver de lamentar víctimes, desenes de sahrauís van sortir als carrers dels campaments de refugiats per expressar el seu suport al Polisario i demanar armes per afegir-se a una eventual guerra.

També es van produir manifestacions ahir a la nit a les ciutats ocupades pel Marroc al Sàhara Occidental, en particular a l'Aioun, que van ser reprimides per les forces de Seguretat i la Gendarmeria marroquina, que segons van dir a Efe activistes, van practicar diverses detencions.

Refugiats Sahara Occidental Tifariti Mohamed Messara EFE EPA

Refugiats del Sàhara Occidental a Tifariti, en una imatge d'arxiu|arxivament / Mohammed Messara / EFE

Advertència a l'ONU

En aquest clima bèl·lic, Ghali va advertir a l'ONU que considerava l'atac marroquí "una flagrant violació de l'acord d'alto el foc" firmat el 1991 i va assegurar que les seves forces havien respost a l'agressió "en un acte de legítima defensa".

En una carta dirigida a la Secretaria General, Ghali va responsabilitzar el Marroc de totes les conseqüències de l'acció militar i va subratllar que amb la seva operació "l'estat ocupant marroquí ha soscavat greument no només l'alto el foc i els acords militars relacionats, sinó també qualsevol possibilitat d'aconseguir una solució pacífica i duradora".

El mandatari sahrauí va argumentar, així mateix, que "el fet que l'acció militar es produís en vigílies dels contactes entre el Secretari General de l'ONU i el Front POLISARIO, programats per avui, demostra clarament que l'operació és un acte d'agressió premeditat per part de l'Estat ocupant per avortar els esforços de l'ONU per dissipar tensions a la bretxa il·legal de Guerguerat". EFE

Imatge principal: el lloc fronterer de Guerguerat / Javier Otazu / EFE