Toni Cantó formarà part de la llista del Partit Popular al costat d'Ayuso a les eleccions madrilenyes del 4 de maig. La Junta Electoral Provincial ha avalat la candidatura de la formació als comicis després d'haver estat impugnada pel PSOE de Madrid, que va denunciar la "inelegibilitat" de Cantó i de l'exalcalde de Toledo, Agustín Conde, per haver-se incorporat a la llista popular malgrat haver-se empadronat a la comunitat autònoma fora de termini.

Més concretament, en la denúncia dels socialistes s'exposava que la condició d'empadronament en un municipi de la Comunitat de Madrid, que atorga el veïnatge madrileny, i, per tant, la condició d'elector i elegible, "no s'hauria produït, no només abans de l'1 de gener de 2021 (com estableix la normativa), sinó un cop convocades les eleccions després de l'11 de març de 2020". 

Cantó posseïa la condició política de valencià

La denúncia exposava que "Cantó posseïa la condició política de valencià, i exercia els drets polítics d'aquesta condició, com a representant dels valencians, derivada del seu veïnatge administratiu en aquella comunitat, d'acord amb l'article 3 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana (EACV)". "Fins al 17 de març de 2021 Cantó era veí i resident de la Comunitat Valenciana, i com a tal elector i elegible en aquesta, fins al punt que era representant públic dels electors valencians a les Corts autonòmiques", continuava el document.

Per tant, el PSOE considerat la candidatura com a inelegible, ja que, segons l'article 67 de la Constitució Espanyola, "ningú podrà ser membre de totes dues Cambres simultàniament, ni acumular l'acta d'una Assemblea d'una Comunitat Autònoma amb la de diputat a Congrés".

La Junta Provincial avala la candidatura

Tanmateix, en la resolució de la Junta, s'expressa que l'organisme entén que "la candidatura del PP compleix amb tots els requisits legals que estableix la normativa electoral, en haver esmenat les deficiències en el període voluntari d'esmena". En aquest sentit, la Junta acorda "atenir-se a l'acord d'esmena de defectes relatiu a la candidatura del PP adoptat el 3 d'abril de 2021, sense perjudici del recurs contenciós que pogués interposar el denunciant contra l'acord de proclamació, si escau, de la dita candidatura".

Les llistes oficials es publicaran demà

D'altra banda, fonts del PP han assenyalat que demà es publicaran en el Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid les llistes definitives, on continuaran en els seus llocs originals tant Toni Cantó (número 5 de la llista encapçalada per Isabel Díaz Ayuso) com Agustín Conde.

S'inicia l'expulsió de Cs de Cantó 

Justament avui el Comitè Permanent de Ciutadans ha iniciat un expedient d'expulsió contra Cantó, per presentar-se a les eleccions amb el PP. Aquest fet s'ha produït dotze dies després d'incorporar-se a la llista que encapçala Ayuso. Així ho ha anunciat el portaveu de l'Executiva de Ciutadanss i candidat a la Presidència de la Comunitat de Madrid, Edmundo Bal, que ha indicat que la decisió s'ha pres en la reunió que el Comitè Permanent ha mantingut aquest dilluns. Segons ha declarat en roda de premsa, l'expedient d'expulsió contra Toni Cantó segueix el procediment establert als Estatuts del partit, "com passaria amb qualsevol altre afiliat".

 

Imatge principal, Toni Cantó i Isabel Díaz Ayuso durant la presentació de la candidatura del PP de Madrid per a les eleccions del 4-M / Europa Press