Esquerra Republicana té clar que per guanyar les eleccions ha de créixer per la banda dels qui fins ara no han votat independentista. D'aquí l'estratègia d'amorosir la seva imatge davant d'aquest sector de la població catalana, perquè deixin de percebre'ls com una amenaça. En aquest context s'emmarca l'entrevista que Oriol Junqueras ha concedit avui a Antonio Ferreras a La Sexta. Durant la conversa, i plenament conscient del públic al qual s'adreçava, el líder d'ERC ha fet gala del famós el junquerisme és amor: "Jo estimo Espanya, els espanyols i la llengua, però no comparteixo el projecte polític dels aparells de l'Estat". 

L'escenari escollit per ubicar l'entrevista ha estat el Parlament de Catalunya. Precisament l'últim espai on Junqueras i Puigdemont van veure's públicament les cares, el dia de la declaració unilateral d'independència. Una DUI que Junts per Catalunya s'ha compromès a reactivar si el 14 de febrer​ l'independentisme supera el 50%. Junqueras ha deixat clar que no comparteix aquesta proposta, és més, ha posat l'èmfasi en el fet que "el programa electoral de Junts parla de referèndum acordat". I aquest, ha insistit, és el projecte que defensa ERC per damunt de tot. 

La independència, ha dit, "no depèn només del fet que nosaltres diguem que sigui així, haurà de ser reconeguda per algú". Alhora, ha volgut recordar als socis de Junts que "la realitat és complexa i multilateral, no unilateral o bilateral". I davant les crítiques dels sectors més abrandats, ha tret pit: "Soc l’independentista més independentista que mai hi hagi hagut". Junqueras ha reflexionat que "és compatible" voler que a Espanya li vagin bé les coses i ajudar en la mesura del possible, amb defensar la independència. És més, ha assenyalat que vol "poder negociar fins i tot amb els que l'empresonen". 

Oriol Junqueras Parlament   Marc Puig
Oriol Junqueras ha tornat aquest dimarts al Parlament per a una entrevista amb La Sexta. / Marc Puig

L'exili de Puigdemont i la imputació de Borràs

Encara sobre les disputes constants entre Junts i ERC, i específicament sobre el llibre de Puigdemont en el qual l'acusa de traïdor i deslleial, l'exvicepresident ha afirmat que aquests retrets ni li dolen, ni el sorprenen, ni el preocupen. És més, s'ha compromès a treballar perquè els exiliats puguin tornar a casa. I ha afegit que si té l'oportunitat, estarà "encantat d'anar a Brussel·les a recolir Puigdemont" i acompanyar-lo en el seu retorn a Catalunya. 

Durant l'entrevista, el periodista ha demanat a Junqueras què hauria passat si Laura Borràs, imputada per la suposada contractació irregular en la seva etapa com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes, fos militant d'ERC. Junqueras ha estat rotund responent que hauria hagut de renunciar a ser candidata

Junqueras també s'ha referit als socialistes. Ha negat tota possibilitat d'acord amb el PSC i ha posat de manifest que entre 2012 i 2015 Miquel Iceta i la resta dels seus companys defensaven el referèndum acordat. 

Indult o amnistia?

"Si el govern espanyol vol fer un indult, que el faci", ha reblat Junqueras. En la línia del que ja va expressar en aquesta entrevista amb ElNacional.catha advertit que en cas que els atorguessin l'indult, no podrien quedar-se a la presó. "Jo no estic demanant cap indult, ni el demanaré, perquè la solució és l'amnistia", ha aclarit. 

A la imatge principal, un moment de l'entrevista de Ferreras a Junqueras, a l'hemicicle del Parlament. / Marc Puig