La retirada de l'escó del president, Quim Torra, al Parlament, executada pel secretari general de la cambra al matí i que aquesta tarda s'ha materialitzat en una votació al ple, ha deixat el Govern i la legislatura penjant d'un fil.

Torra va assegurar des del moment en què es va conèixer la decisió del Suprem d'avalar la inhabilitació dictada per la JEC que no acceptaria la retirada de l'escó. Això no obstant, aquest matí s'ha sabut que el secretari general, Xavier Muro, havia donat l'ordre de retirar-li l'acta de diputat.

A les tres de la tarda davant del ple del Parlament, el president ha reiterat la seva protesta i ha demanat que es revertís la decisió ja que. en cas contrari, es posaria en risc la continuïtat de les institucions.

Això no obstant, el grup de JxCat s'ha quedat sol defensant davant la mesa del Parlament suspendre el ple per frenar la retirada del vot al president. Quan finalment s'ha reprès la sessió, després de la tercera interrupció de la tarda, Torra no ha pogut votar. Tampoc han votat la resta de diputats de JxCat com a senyal de protesta.

Darrer intent

Al matí, ERC havia fet un darrer intent, en una reunió amb JxCat i la CUP per aconseguir una sortida consensuada, que Torra acceptés mantenir de manera simbòlica l'escó i el vot, tot i que no es comptabilitzés formalment, i que cap altre diputat de JxCat assumís el seu escó.

A la reunió, hi havia en nom de JxCat Albert Batet, Elsa Artadi i Josep Costa, que han rebutjat la proposta que s'han encarregat de defensar Sergi Sabrià i Josep Maria Jové. També hi havia els diputats de la CUP. Fonts presents a la trobada asseguren que la possibilitat d'una convocatòria electoral sobrevolava la reunió.

Els grups de JxCat i ERC s'han reunit aquest vespre quan s'ha aixecat la sessió. Els de Junts, amb el president i tot els seus consellers. Els d'ERC amb el president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident, Pere Aragonès, i els seus consellers. L'objectiu dels republicans ara mateix és que els pressupostos de la Generalitat s'aprovin al Parlament.

Demà els presos polítics assistiran a la comissió del 155 del Parlament i dimecres el Govern té previst aprovar els pressupostos de la Generalitat. Això no obstant, als passadissos del Parlament la sensació és que, si no hi ha canvis, el final de la legislatura pot arribar en qualsevol moment atès que la situació de tensió entre els dos socis comença a ser molt difícil de sostenir.