La normalitat amb què el Parlament ha acollit aquest dimarts els presos polítics no ha evitat l’impacte emocional que ha representat el seu retorn a l’escenari que es va acabar convertint en la zona zero del procés. “No és fàcil estar aquí”, ha confessat la consellera Dolors Bassa tan bon punt ha pres la paraula davant de la comissió del 155.

“Per tots. No ha estat fàcil després de 700 dies de presó”, ha explicat Bassa que ha descrit “l’impacte emocional i psicològic” que ha experimentat amb el seu retorn a la Cambra catalana.

També Josep Rull, que en prendre la paraula ha admès el xoc que ha experimentat de “molts sentiments contraposat”, abans d'abandonar la sala ha confessat que s’havia sentit “fora de joc”, després de mesos allunyat de l'escenari polític.

“El fet que anem amb vestit, corbata, amb l’agulla de l’escut del Govern, és un fet extraordinari, excepcional en les nostres vides quotidianes a la presó”, ha relatat el conseller en prendre la paraula, quan ha volgut advertir que la seva compareixença a la comissió no pot interpretar-se com una normalitat que no existeix. “Aquesta compareixença és l’expressió d’una anormalitat democràtica”, ha insistit.

Amb tot, ha volgut contraposar la situació que ha viscut aquest dimarts al Parlament amb la que va viure al Congrés, on després de participar en el debat de constitució de la Cambra, se’ls va ordenar esperar dins de l’hemicicle perquè la policia entrés a buscar-los.

Les intervencions de la tarda s'han posat en marxa amb el conseller Quim Forn, que ha optat per intervenir amb una estranya normalitat amb què ha fet repàs de la situació que van viure i viuen els Mossos, els bombers, els serveis d’emergències...

Això no ha impedit que Forn, a banda de renyar les forces independentistes per les escenes protagonitzades el dia anterior, també hagi expressat la “indignació” davant declaracions que se li han dedicat des dels partits de l’oposició i que avui no han pogut tenir resposta perquè els portaveus d’aquests grups no hi eren. “Els intolerants són els que s’amaguen, els que no donen la cara, incapaços d’aguantar una crítica i un debat”, ha retret.

Amb tot, dels cinc consellers que avui han comparegut a la comissió del 155, Dolors Bassa ha estat la que ha expressat amb més claredat la situació que viuen a les presons. Bassa ha parlat de les problemàtiques i riscos associats a la seva situació que afecten també la salut física, psíquica i emocional de les seves famílies.

Un cop i un altre ha insistit que no només parlava per ella sinó que havia vist patir els cinc consellers que han desfilat per la comissió per no poder estar al costat dels seus fills i poder acompanyar-los, o per la preocupació pel patiment familiar.

“Ens en ressentim dia a dia”, ha explicat la consellera que ha parlat de somatització, de moments d’angoixa, d’insomni, de caigudes físiques, de tensió arterial, de cefalees, herpes amb dolors exagerats, odontàlgies...

”Tothom ha de saber que en molts casos el medi penitenciari actua com un agent de patologia en les nostres persones. Fa molt mal quan sentim de quina manera es banalitza la paraula presó”, ha advertit.

Mentre la consellera acabava la seva intervenció, la resta dels presos esperaven en els despatxos de presidència des d'on han seguit les intervencions, s'han mantingut reunits amb les cinc persones que han pogut acreditar i han dinat el menjar del restaurant del Parlament. Quan s'han acabat les intervencions, el dispositiu policial s'ha tornat a posar en marxa en el sentit invers amb què havien arribat, i els presos, després de recuperar durant un dia la seva vida política, han tornat de nou a les presons.