Confrontació. És una de les paraules que més han reclamat Junts i la CUP en els últims dies a ERC quan aquesta reivindicava intensament la taula de diàleg. I avui, el president d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové, els ha enviat un missatge clar: "La taula de diàleg és de confrontació".

"Si negociar és confrontar idees, conviccions i propostes, la taula de negociació és en definitiva una taula de confrontació", ha dit Jové en el torn de rèplica del discurs d'obertura del debat de política general que va fer ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Igual que va fer el president Aragonès, Jové ha aprofitat la seva intervenció fer defensar la taula, però ha assegurat que ells també en són escèptics: "Sabem com actua l'Estat, ho hem patit", ha dit Jové, que ha afegit que perquè la confrontació tingui èxit "cal tota la força" per aconseguir la resposta que es vol. 

Com ha reivindicat la CUP aquests últims dies, Jové també ha dit que per resoldre el conflicte polític la millor solució és un referèndum, però ha apuntat que per aconseguir-lo "la negociació és la millor via". "Potser ens quedarem sols intentant-ho, potser sí, però seguirem picant pedra. No intentar-ho és rendir-se", ha afegit. 

Això sí, ha aprofitat un cop més per avisar al Govern espanyol que cal que actuï amb convenciment i determinació davant "la repressió": "Mirar cap a un altre cantó els fa còmplices, la solució és a les seves mans i ho saben, i és política, no jurídica", ha reivindicat, per reclamar de nou l'amnistia. 

Reivindica el president Carles Puigdemont

El president dels republicans ha començat la seva intervenció frasejant paraules del president Carles Puigdemont, i un cop pronunciades, li ha enviat tot el "suport, solidaritat i agraïment", unes paraules que han estat àmpliament aplaudides a l'hemicicle. Precisament ahir, després del discurs d'Aragonès, la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, deia que va trobar a faltar una reflexió política sobre les conseqüències de la detenció de Puigdemont.

Jové ha seguit el seu discurs intentant acostar posicions amb la CUP, que en el seu discurs ha estat molt crítica amb ERC, de qui ha dit que no es poden fiar i ha exigit un gir de 180 graus perquè, segons consideren, no estan respectant els acords de la investidura. 

Agraïments a la CUP

"Només podem sortir de la crisi sacsejant el sistema amb un nou model. I no volem que les paraules siguin buides de contingut. Per això era important comptar amb la CUP", ha dit Jové, que també ha recordat a l'exdiputada i exiliada Anna Gabriel

El president del grup els ha donat les gràcies a la CUP per ajudar-los en la investidura, i pel seu "compromís, tenacitat i fermesa", i els ha dit que malgrat saber que sovint les actuacions que fa ERC no són les que esperen, necessiten la seva mirada "per garantir el canvi de model". 

En el marc del canvi de model que ha assenyalat Jové, ha parlat de l'ampliació del Prat, de la que ha opinat que "cap projecte, i molt menys un projecte imposat, pot posar-se en marxa d'esquena al territori", per això ha expressat el seu "no" a l'ampliació si no hi ha consens amb el territori ni respecte al medi ambient.

En el seu discurs, que ha estat l'últim de les intervencions celebrades aquest matí per part dels grups -després seguirà la rèplica del president, Pere Aragonès- també ha reivindicat la sanitat pública, la necessitat de protegir els serveis socials i la defensa ferma del català. 

 

A la imatge principal, el president d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové / Sergi Alcàzar