ERC, EH Bildu, el BNG i Ara Més han segellat aquest dijous el pacte per concórrer plegats a les eleccions europees del 9 de juny. El sobiranisme de les Illes Balears (Ara Eivissa, Més per Menorca i Més per Mallorca) se suma així a la coalició d'Ara Repúbliques que ja es va presentar a les europees del 2019. En un acte celebrat a la seu d'ERC a Barcelona, les quatre formacions s'han mostrat molt satisfetes per aquest acord. "Són els nostres socis, però també són molt més que això. Són els nostres amics i companys aliats en moltes lluites des de fa molt temps. Poder treballar amb aquells que hem compartit tants esforços ens pot ajudar a assolir els nostres objectius nacionals i socials. És un plaer lluitar cada dia amb ells, també des de l'àmbit de les institucions europees", ha expressat el president d'Esquerra, Oriol Junqueras. 

Des d'Ara Més, plataforma que integra Més per Mallorca, Més per Menorca i Ara Eivissa, també han valorat molt positivament l'acord. En les passades eleccions generals, es van presentar en coalició amb Sumar, de Yolanda Díaz, i van aconseguir un escó al Congrés dels Diputats. Aquesta mateixa setmana es va fer oficial la decisió de concórrer amb Ara Repúbliques i Mateu Mates, el seu coordinador, ha defensat que la seva decisió "no va contra ningú sinó que és una passa decidida i ferma del sobiranisme illenc". "Consolidem així el nostre projecte polític. El sobiranisme illenc també té molt a dir a la candidatura d'Ara Repúbliques", ha resolt. 

Defensa de la feina feta els últims cinc anys

Des d'EH Bildu, que abans de les eleccions europees s'enfronta als seus comicis al País Basc, pels quals tenen unes molt bones perspectives electorals, el seu candidat al Parlament Europeu, Pernando Barrena ha donat la benvinguda a Ara Més per ampliar "l'abast de la col·lació" que respon a un "esquema de col·laboració que mantenim al Parlament de Madrid i que tan encertadament ha sabut intervenir en la política estatal". Una visió molt similar a la de Rubén Cela del BNG, que en les passades eleccions gallegues va assolir un resultat històric: "Garantirem que l'escó del BNG no només serà de la nostra formació sinó que el posarem al servei de tot un país. Serem la garantia que els temes que afecten el nostre país seran a Brussel·les i que al Parlament Europeu hauran d'escoltar les demandes dels gallecs en temes com la pesca, el sector agrícola i ramader o la defensa del nostre medi ambient". 

Per la seva part, Diana Riba, que ja va ser confirmada com a cap de llista dels republicans en les eleccions al Parlament Europeu, ha aprofitat l'acte per treure pit de la feina feta des de Brussel·les, posant el focus al rebuig del seu partit als acords de lliure comerç que els pagesos catalans han denunciat en les seves protestes: "Tant el partit del règim del 78 com les dretes sobiranistes han votat a favor de velles receptes austericides que només acaben beneficiant els privilegiats".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!