'Ara Republiques'. Aquest és el nom amb el que ERC es presentarà a les eleccions europees del proper mes de maig juntament amb EH Bildu i el BNG. Així ho ha avançat aquest dimecres la formació basca, després que al mes de desembre els tres partits aprovessin presentar-se conjuntament en aquestes eleccions. 

La candidatura tindrà com a cap de cartell el president d'ERC, Oriol Junqueras, empresonat des de fa més d'un any per l'1-O, i com a número dos Diana Riba, esposa de Raül Romeva, també empresonat. Els següents números de la llista es repartiran entre EH Bildu, el BNG i altres noms dels republicans assegurant que tots tinguin representació parlamentària durant tot el mandat o parcialment. 

Aquesta no és la primera vegada que les tres formacions es presenten conjuntament en unes eleccions. L'any 2009 ho van fer sota la candidatura 'L'Europa dels Pobles', juntament amb nacionalistes bascos, gallecs i canaris. En les anteriors, però, les 2014, els republicans es van acabar presentant en solitari per marcar diferències en un moment en què el procés sobiranista estava a flor de pell abans de la consulta del 9-N, i van guanyar les eleccions a Catalunya.