Esquerra Republicana ha celebrat per primera vegada en la seva història una macroassemblea virtual on ha estat convocada tota la militància republicana. Ha estat aquest dilluns mitjançant la plataforma zoom, i l'han encapçalat el president del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, que s'han dirigit al conjunt de les bases per abordar qüestions claus de l'actualitat. Fins ara el partit havia fet assemblees repartides territorialment, però mai una assemblea d'aquestes característiques.

En una nota de premsa aquest dimarts, ERC ha explicat que es van tractar qüestions com la taula de negociació entre el govern català i l'espanyol, una taula que han descrit com un "nou pols democràtic amb l'Estat". La taula de diàleg, que té prevista una nova convocatòria a principis d'any, és una de les estratègies que divideix l'independentisme, i és que la topada més gran va ser quan el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va vetar els noms de Junts en aquest espai de negociació perquè no eren del Govern. Per tant, tot i indica que a la propera trobada només hi participaran representants d'ERC. 

Sigui com sigui, Junqueras i Rovira també van posar de relleu davant la militància una altra qüestió que ha comportat retrets entre ERC, Junts i CUP: el català en la llei audiovisual. Pels republicans és un mèrit la negociació mentre que per la resta dels partits independentistes els acords assolits són insuficients. Els dos dirigents d'ERC van subratllar davant tots els oients els "acords de mínims" aconseguits en la negociació dels pressupostos generals de l'Estat i la llei de l'audiovisual, que "permeten dotar de força i constància aquest procés de negociació sobre el conflicte polític"

Van posar el focus, també, en els pressupostos de la Generalitat, que s’aprovaran aquest dijous al Parlament amb l'ajuda dels comuns i el veto de la CUP. “Uns pressupostos transformadors, expansius, amb un clar gir a l’esquerra, que aborden les necessitats i les urgències provocades per la pandèmia i alhora, comencen a dissenyar com volem que sigui el país d'aquí 10 o 20 anys”, van destacar.

El català va ser un altre punt molt rellevant de la macroassemblea. Junqueras i Rovira van defensar amb fermesa el model d’immersió lingüística de Catalunya i van assenyalar que “volem viure plenament en català i, per això, també, som independentistes”. Davant de l’ofensiva judicial que està patint la llengua, van destacar les principals accions del Govern: un desplegament legislatiu, la codocència, l’augment d’inspeccions i el pla de promoció de l’ús de la llengua catalana als centres educatius.

Van parlar, també, d’horitzons propers, com la Conferència Nacional del partit prevista pel març vinent, i, sobretot, les eleccions municipals del 2023 i la importància de sortir al carrer i d’escoltar tothom, d’estar al costat de la gent, i d’aconseguir que tots els municipis siguin republicans. En aquest sentit, van subratllar que el 2022 serà un any clau a nivell municipal.

Van tractar la repressió que encara acompanya Esquerra Republicana, com l’econòmica, a través del Tribunal de Cuentas. Però van assegurar que no els fa retrocedir, ans al contrari. Van celebrar que els presos i preses polítics puguin passar el Nadal a casa, però van remarcar que Marta Rovira encara passarà aquestes festes lluny de casa i de la família. Abans d’acabar, es va obrir un torn de preguntes de la militància, i els líders d’Esquerra van demanar a tothom que vagi amb compte, segueixi les indicacions i mesures aplicades pel Govern i es cuidi molt, donada la situació de la pandèmia.

 

A la imatge destacada, Oriol Junqueras i Marta Rovira / ACN