La defensa d’Oriol Junqueras i Raül Romeva ha presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional en què reclama l’anul·lació de la sentència dictada pel Tribunal Suprem i la llibertat immediata dels líders independentistes. Aquest és l’últim pas dins de la jurisdicció espanyola abans d’emprendre la via de la justícia europea.

L’advocat Andreu van den Eynde i Roxana Staniloaie, membre del seu equip, basen el seu escrit de recurs en la vulneració de drets fonamentals i de la immunitat i inviolabilitat parlamentàries, les irregularitats processals i la desatenció a organismes internacionals. 

La defensa de Junqueras argumenta, principalment, que la sentència ha donat lloc a violacions dels drets fonamentals dels condemnats; concretament, dels seus drets democràtics bàsics: els drets de reunió i manifestació; la llibertat d’expressió d’idees polítiques; la llibertat ideològica i el dret de participació i de representació política.

 

 

Van den Eynde i Staniloaie afirmen que el 20 de setembre i l’1 d’octubre del 2017 la ciutadania va exercir els drets de reunió, manifestació i protesta de forma no-violenta i no van ser, per tant, “alçaments tumultuosos”. El 20-S es va produir una concentració espontània de ciutadans que no va impedir que s’efectués un registre judicial ni va generar cap altercat o dany greu. L’1-O, dos milions de persones van anar a votar, i el fet que algunes es resistissin a abandonar els col·legis només es pot entendre com l’exercici dels seus drets.