El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha reaccionat al retorn de l'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí a Catalunya, que aquest dimarts ha abandonat l'exili per tornar a Barcelona, tal com ha pogut saber ElNacional.cat. "Celebro personalment que la consellera Clara Ponsatí, membre del govern de l'1 d'Octubre, pugui tornar a Catalunya. En la defensa dels nostres drets civils i polítics, per combatre la repressió, i pel dret a l'autodeterminació, seguim!", resa una piulada de Junqueras que ha fet tot després que es fes públic el retorn de l'eurodiputada de Junts. Després de conèixer la detenció de Ponsatí, en declaracions als periodistes, ha exigit "la seva posada en llibertat immediata". "Recordem a l'Estat espanyol que ha de complir amb totes les normatives internacionals", ha afirmat.

🔴 Clara Ponsatí torna de l'exili a Catalunya, DIRECTE | Última hora i declaracions

El president d'ERC ha condemnat la detenció de l'eurodiputada i ha recordat al govern espanyol que ha de respectar la seva immunitat. "Esperem que sigui posada immediatament en llibertat i demanem a tothom que se sumi a la lluita contra la repressió", ha reiterat Junqueras, que ha remarcat la importància de la derogació del delicte de sedició. Segons el republicà, la modificació del Codi Penal ha permès "canviar el context penal" en què es troba Ponsatí. 

ERC celebra el retorn de Ponsatí

Oriol Junqueras no ha estat l'únic membre d'Esquerra Republicana que s'ha pronunciat després de la tornada de Ponsatí. També s'ha pronunciat la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, qui ha afirmat que li fa "molt feliç" que Ponsatí "torni a casa". En la mateixa línia també han fet piulades la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la portaveu d'ERC al parlament, Marta Vilalta. Finalment, també s'ha pronunciat Carme Forcadell, qui va ser la presidenta del parlament durant l'1-O. "Benvinguda a casa teva, al teu País. Al teu costat consellera", resa la piulada de Forcadell.

Piulada ERC retorn Ponsati
La piulada d'ERC després del retorn de Clara Ponsatí / Foto: Twitter ERC
Piulada Oriol Junqueras retorn Ponsati
La piulada d'Oriol Junqueras després del retorn de Clara Ponsatí / Foto: Twitter Oriol Junqueras

 

Clara Ponsatí retorna a Catalunya i és detinguda

Clara Ponsatí ha retornat per sorpresa aquest dimarts a Catalunya, posant fi a l'exili que va iniciar l'octubre del 2017 i que l'ha portat a viure durant cinc anys a Escòcia i a Brussel·les. Actualment, i després de la derogació del delicte de sedició, l'eurodiputada, igual com la secretària general d'ERC, Marta Rovira, està processada només per un delicte de desobediència, i l'ordre de detenció contra ella es limita a fer efectiva l'obligació de comparèixer a declarar. Després de la detenció de l'eurodiputada, el president a l'exili Carles Puigdemont ha denunciat que és una acció "il·legal". "Però a Espanya, l'estat de dret importa més aviat poc", ha afegit.

El vídeo de la detenció de Clara Ponsatí: "Acompanyi'm si us plau"

Clara Ponsatí ha estat detinguda aquest dimarts pels Mossos d’Esquadra quan passejava per la plaça de la Catedral, a Barcelona. Un agent de paisà s’ha identificat i l’ha detingut, mentre l'exconsellera, que ha retornat de l'exili cinc anys després, li ensenyava el carnet de diputada del Parlament Europeu. Aquí pots veure el vídeo del moment de la detenció per part d'un Mosso d'Esquadra.