El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que "El republicanisme a Catalunya és inseparable del catalanisme i del federalisme europeu". Junqueras s'ha expressat d'aquesta manera en un article que ha escrit per Euractiv, una plataforma europea especialitzada en la publicació online d'articles centrats en la formulació de polítiques europees.

El dirigent d'Esquerra, que ha escrit aquest article des de la presó de Lledoners, ha subratllat que Europa s'enfronta al que ell defineix com "una cruïlla crucial". Per una banda destaca l'increment de l'extrema dreta i per l'altra l'"esquerra federalista europea moderna".

Junqueras comença l'article explicant d'on ve la seva passió per la política: "de la voluntat de lluitar contra la injustícia a Catalunya, i a altres llocs", concretament de la voluntat de lluitar per "les escoles, el treball i la família". Per aquests motius, el vicepresident reivindica un sistema educatiu que "garanteixi la llibertat de consciència, el sentit crític, la igualtat d'oportunitats i la creativitat de tots els membres de la societat".

"Ens hem acostumat a pensar que a Europa aquests aspectes s'havien garantit durant dècades", apunta Junqueras que, al mateix temps, lamenta que actualment "estan en perill en bona part del continent". És per això que el vicepresident assegura que Europa es troba "més a prop de les condicions de la primera meitat del segle XX que de les de la segona meitat". 

"El federalisme europeu és clau"

La solució que planteja Junqueras és el federalisme europeu. Ell es descriu com un federalista europeu perquè vol "institucions comunitàries més democràtiques i, en particular, un Parlament Europeu amb capacitat d'iniciativa legislativa per exercir un control efectiu sobre la Comissió Europea, capaç de promoure polítiques econòmiques i socials justes, eficients i sostenibles".

Per tot això, Oriol Junqueras sap que li arriben "uns anys que no seran fàcils" però espera que "tinguin un propòsit. Aconseguir una Catalunya lliure dins d'una Europa federal i democràtica, guiada pels valors de la llibertat, la igualtat i la fraternitat".