L'eurodiputat electe Oriol Junqueras ha reclamat aquest dimarts al matí al Tribunal Suprem que deixi "en suspens" la sentència de l'1-O en espera que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea resolgui la pregunta prejudicial sobre la seva immunitat.

En l'escrit al qual ha tingut accés El Nacional, la defensa del líder d'ERC argumenta que la futura decisió del TJUE no només afecta el recurs sobre la denegació del permís per anar a jurar el càrrec com a eurodiputat, sinó també "el litigi principal", la Causa Especial 20907/2017. Si el Suprem rebutja aquesta petició, l'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, demana a la sala que almenys informi "com més aviat millor" de la seva decisió al tribunal amb seu a Luxemburg i les parts implicades.

"És transcendental per a la correcta implementació de la decisió del TJUE complir la suspensió del procediment o bé verificar i informar de l'abast de la suspensió, de conformitat amb la obligació d'informació establerta a la regla del paràgraf anterior", diu el text.

La immunitat de Junqueras que es va traslladar al TSJE per poder exercir d'eurodiputat és en una peça separada. Van den Eynde, tot i que ho admet, reclama que es resolgui abans de la sentència de la peça principal: "L'encaix formal de la controvèrsia es fa pel Tribunal en una peça separada (tot i que qüestions de naturalesa semblant mai s'haguessin tractat per separat de la peça principal), però això no pot anul·lar l'afectació de la qüestió suscitada a la peça principal i a les possibilitats de dictar Sentència com a tràmit o incident processal de rellevància jurídica evident, sotmesa a l'exclusiva decisió del TJUE".

El lletrat assegura a l'escrit que no ho demanen per obtenir "informació sobre la deliberació" final del Suprem, sinó per obtenir "dades imprescindibles" per tramitar correctament la prejudicial. A més, Van den Eynde avisa el tribunal espanyol que ha d'advertir els magistrats europeus de "qualsevol incident processal" sobre el cas, "especialment" si opta per "extingir el procés" a Luxemburg.

Des del TJUE asseguren que els estats membres són lliures de retirar una pregunta prejudicial plantejada, si bé reconeixen que no és gaire habitual.