Aquest dissabte fa 82 anys que el règim franquista va afusellar al president Lluís Companys al Fossat de Santa Eulàlia i com és tradició Esquerra Republicana ha acudit a retre homenatge al president amb una ofrena floral a les sis del matí, hora en què va ser assassinat. La delegació del partit republicà l'han encapçalat el president del partit, Oriol Junqueras, el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, i la diputada al congrés Pilar Valluguera. Companys va ser afusellat després d'un consell de guerra sense garanties processals, i en el dia que es commemora el 82è aniversari de la seva mort, Oriol Junqueras ha volgut reclamar l'espai polític d'Esquerra com "un punt de trobada d'una immensa majoria de la societat catalana". "Amb Companys, ERC va assumir una responsabilitat històrica: ser el lloc de trobada d'una immensa majoria de la societat catalana. Una generació republicana de tradicions molt diferents, però que compartia la voluntat de servei a la gent i al país", ha afirmat Junqueras des del Fossat de Santa Eulàlia. "Avui, ERC torna a ser i vol ser la casa comuna de tots els que estimen Catalunya, estimen la república i estimen la independència i la justícia".

Ernest Maragall i Pilar Valluguera han acompanyat a Junqueras durant l'acte, que s'ha dut a terme després de la tradicional marxa de torxes, tot i que aquest any el partit republicà ha canviat les torxes per clavells blancs. "Barcelona continua tenint un deute amb Companys i el meu compromís és complir amb aquest deute. Que Barcelona tingui un alcalde republicà", ha expressat Maragall, candidat a l'alcaldia de Barcelona de cara a les eleccions municipals el pròxim 28 de maig. Pilar Valluguera ha reclamat que l'estat espanyol "demani perdó" per haver afusellat al president de Catalunya. "Companys mai no va renunciar. No ens podem permetre l'oblit. No podem deixar de reclamar que l'Estat demani perdó a Catalunya per matar el seu president", ha afirmat la diputada al congrés.

Després de l'acte al Fossat de Santa Eulàlia s'han dut a terme les ofrenes florals a la tomba de Companys, al cementiri de Montjuïc. En aquesta segona part de l'acte hi han acudit les delegacions de Junts, el PSC i el govern de la Generalitat de Catalunya, amb Pere Aragonès al capdavant del nou executiu, que celebra així el seu primer acte oficial després de la sortida de Junts del govern la setmana passada. Per altra banda, Junts ha acudit a l'acte amb una delegació encapçalada per Laura Borràs acompanyada de Jordi Turull i altres integrants de la formació.

A l'acte, també hi ha acudit la CUP els Comuns, amb Juame Asens. Institucions com l'ANC i Òmnium també han fet acte de presència a Montjuïc, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha acudit a l'ofrena a la tomba de Companys. Els primers a fer-ho, però, han estat els representants del PSC, amb Salvador Illa i Montilla al capdavant.