El president de la generalitat, Pere Aragonès, ha recordat la figura del president Lluís Companys en el 82è aniversari del seu assassinat. Des del fossar de la Pedrera, el president Aragonès ha donat un discurs poc després de fer l'ofrena floral a la tomba de companys. "Lluís Companys ens recorda que contra el feixisme es va de cara. Avui, més que mai, hem de reivindicar la memòria antifeixista de Catalunya". Aragonès ha recordat l'auge del feixisme i de l'esquerra arreu d'Europa i ha remarcat: "El nostre poble ha patit molt perquè ha defensat la llibertat i la justícia social. Cal recuperar la memòria antifeixista i t’anirà ben present per plantar cara a l'extrema dreta".

Si bé gran part del discurs del president s'ha centrat a reivindicar el llegat antifeixista de Companys, no ha estat l'únic aspecte de la seva figura que ha destacat. "Simbolitza que la lluita social i per la llibertat de Catalunya són dues cares de la mateixa moneda. Quan hem avançat com a país hem tingut millors quotes de benestar i progrés per tothom", ha afirmat i ha remarcat que Companys també és un símbol de la defensa de les institucions catalanes, "fins i tot en els moments més foscos". 

L'homenatge al president Lluís Companys, en el 82è aniversari de la seva mort, ha estat el primer acte institucional del nou Govern després de la partida de Junts de l'Executiu català. La delegació del govern en aquest acte ha estat encapçalada pel mateix president Aragonès i ha estat conformada per alguns membres del Govern, però no tots. Dels nou consellers ha destacat la presència de Gemma Ubasart, consellera de Justícia Dret i Memòria; Juli Fernández, conseller de Territori, Carles Campuzano, Drets Socials i Natàlia Mas, consellera d'Economia. 

Ofrenes al fossat de Santa Eulàlia 

Abans de participar en l'ofrena a la tomba de Companys, el president Aragonès, la vicepresidenta de la Mesa del Parlament, Alba Vergés i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han fet una ofrena floral al fossat de Santa Eulàlia, on va ser afusellat. No han estat els únics. De matinada una delegació d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), encapçalada per Oriol Junqueras, ha fet la tradicional ofrena floral. "Amb Companys, ERC va assumir una responsabilitat històrica: ser el lloc de trobada d'una immensa majoria de la societat catalana. Una generació republicana de tradicions molt diferents, però que compartia la voluntat de servei a la gent i al país", ha afirmat el president d'ERC. Poc després d'Esquerra, Junts per Catalunya ha fet la seva ofrena liderada per Laura Borràs i Jordi Turull. Tots dos han lloat la figura de Companys hi han reivindicat que cal lluitar contra la repressió. 

 

Imatge principal: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el discurs institucionals després de l'ofrena floral a la tomba de Lluís Companys l'any 2021 / Foto: Montse Giralt