Com cada 15 d'octubre, es ret homenatge al president de la Generalitat, Lluís Companys, afusellat pel franquisme. El president va ser afusellat al castell de Montjuïc avui fa 82 anys. A trenc d'alba, Junts ha fet la tradicional marxa de torxes i després han fet les ofrenes florals i uns parlaments.

El secretari general de la formació, Jordi Turull, la presidenta del partit, Laura Borràs i el president de la Federació de Barcelona del partit, Joan Portell, han lloat la figura de Companys i han recordat que la repressió que va patir el president Companys "encara avui és vigent, però de diferent forma" i que "cal lluitar per aconseguir un Estat lliure d'aquesta repressió". 

D'entrada, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha manifestat que "el president Companys tenia la convicció que l’afusellaven per ser president de la Generalitat. És la lluita de l’estat contra una causa: l’independentisme català". I ha afegit que “el somni del president Lluís Companys és el que nosaltres mantenim viu. Un somni de viure en una Catalunya republicana, antifeixista, justa, igualitària i que no renunciï a la seva llibertat plena. Tot això és vigent i ho tenim present avui".

Al seu torn, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que “en aquest país la paraula rendició no ha existit mai. I l’estat espanyol mai se n’ha sortit". En aquest sentit, ha declarat que “ens podran afusellar i empresonar, però sempre ens en sortirem". I ho ha reblat tot, afirmant "ni oblit ni perdó". "No oblidarem la gent que ho ha donat tot per Catalunya", ha remarcat.

En darrer lloc, el president de la Federació de Barcelona, Joan Portell, ha subratllat que "aquest és un acte íntim i de renovació personal amb el compromís de millorar la vida dels catalans i la voluntat de servei que representava Lluís Companys".

OfrenaFloralCompanysJunts / Twitter Junts
Ofrena floral de Junts al president Lluís Companys / Twitter @JuntsXCat

Junts recorda la figura del president Companys

A més de retre homenatge de forma presencial al Castell de Montjuïc, diversos dirigents de Junts han dedicat unes paraules la figura del president Companys a través de Twitter. Laura Borràs ha fet una piulada que recorda que "el President Companys és el primer president de govern europeu escollit democràticament que té el dubtós honor d'haver estat afusellat per un estat que encara no ha demanat perdó. Recordem per no oblidar d'on venim i perquè no es pugui repetir mai més. 'Per Catalunya!'". 

Paral·lelament, el president Carles Puigdemont, ha expressat també a través de Twitter que "portarem sempre a la memòria el President Lluís Companys, per la seva fidelitat a Catalunya i el seu assassinat amb el qual l’estat espanyol pretenia escarmentar el poble català". Una piulada que el president ha acompanyat amb el llargmetratge "Lluís Companys. 80 anys de l'assassinat d'un president".

Finalment, Jordi Turull ha fet una piulada per recuperar una de les frases més populars del president Companys. “'Totes les causes justes del món tenen els seus defensors, Catalunya només ens té a nosaltres'. 'La Història ens jutjarà a tots en la nostra intenció'. President Lluís Companys. Assassinat per l’Estat espanyol pel fet de ser President de Catalunya, tal dia com avui de 1940".