El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha reclamat en un missatge a través de la xarxa X (anteriorment, Twitter) que l'amnistia sigui "imprescindible" per poder "negociar en igualtat de condicions el fons del conflicte polític", que al seu entendre és "com Catalunya exerceix el seu dret a l'autodeterminació". En el marc de les setmanes clau per a la investidura de Pedro Sánchez i les negociacions amb els grups parlamentaris, el republicà insisteix que l'amnistia ha de ser un punt de partida i que s'haurà d'arribar a un acord sobre l'autodeterminació.

La piulada de Junqueras es produeix el dia en el qual fa quatre anys que el Tribunal Suprem va condemnar alguns dels líders de l'1 d'octubre, com van ser el propi exvicepresident, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En aquesta línia, el líder d'ERC ha insistit que "res" del que van fer és delicte i que "no ha cessat la persecució" contra el moviment independentista.

Carme Forcadell i Dolors Bassa se sumen a la necessitat d'una llei d'amnistia

També s'han referit a X sobre aquests quatre anys de la sentència del Suprem l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'exconsellera Dolors Bassa. Per la seva part, Forcadell ha demanat "acabar amb la repressió de milers de persones" i ha afirmat que "l'única manera" d'aconseguir-ho és amb una "amnistia que posi el comptador a zero". "Volem estar en igualtat de condicions per resoldre el conflicte i només serà possible exercint el dret d'autodeterminació", ha conclòs.

En el cas de Bassa, l'exresponsable de Treball i Afers Socials ha explicat que es troba a Estrasburg i que els explica als eurodiputats que "la sentència, de 100 anys de presó en total, va ser una aberració". En aquest sentit, ha afegit que va ser un "punt d'inflexió a partir del qual l'Estat va perpetrar una escalada de repressió brutal" contra l'independentisme. Per això, l'exconsellera creu que l'Estat "ha de posar fi a la persecució amb una amnistia, un comptador de la repressió a zero per poder negociar en igualtat de condicions el conflicte polític: el dret a l'autodeterminació de Catalunya".

L'avís de Puigdemont a Sánchez: Junts no renunciarà a la unilateralitat

En una publicació a Instagram, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha volgut avisar Pedro Sánchez que Junts no renunciarà a la unilateralitat, negant així el que algunes veus socialistes demanen per tal que pugui haver-hi pacte i un acord que inclogui una llei d'amnistia. Segons el també eurodiputat, Espanya té "un dilema de resolució complexa", que és que "o repeteix eleccions, amb el risc que els equilibris polítics siguin tan fràgils com ara; o pacta amb un partit que manté la legitimitat de l'1-O i que no ha renunciat ni renunciarà a la unilateralitat com a recurs legítim per a fer valer els seus drets".