Nou avís del president a l'exili, Carles Puigdemont, al líder del PSOE, Pedro Sánchez. Enmig de les negociacions per a la investidura de Sánchez, Junts per Catalunya segueix dins l'hermetisme després de la trobada entre el líder socialista i la portaveu dels junters al Congrés, Miriam Nogueras. Tot i això, Puigdemont segueix enviant missatges a través de les seves xarxes socials. El president a l'exili ha advertit que Espanya "té un dilema de resolució complexa". "O repeteix eleccions, amb el risc que els equilibris polítics siguin tan fràgils com ara; o pacta amb un partit que manté la legitimitat de l’1 d’Octubre i que no ha renunciat ni renunciarà a la unilateralitat com a recurs legítim per a fer valer els seus drets", ha citat el president a través del compte d'Instagram tot recordant la seva conferència a Brussel·les del passat 5 de setembre en la qual va fixar les seves condicions de negociació amb PSOE i Sumar. 

La renúncia a la unilateralitat, línia vermella de Junts

Aquest missatge també arriba després de les demandes de dirigents del PSOE i Sumar hagin exigit a Junts que renunciï a la unilateralitat en el marc de les negociacions per a l'amnistia per tal que una possible llei pugui passar el fitre del TC. De fet, el mateix exlletrat del Tribunal Constitucional Joaquín Urías va assegurar que una renúncia a la unilateralitat ajudaria en l'exposició dels motius que s'han d'escriure en el redactat d'una possible llei d'amnistia. "Si s'aprova una amnistia dient que servirà per a la concòrdia i per superar la situació i l’independentisme diu que no es mourà, la justificació cau pel seu propi pes", argumenta Urías en una entrevista al programa Aquí Catalunya de la Cadena Ser. De fet, Urías va ser un dels consultors de l'informe per a l'amnistia que va presentar el passat dimarts la líder de Sumar, Yolanda Díaz. 

Per això, Puigdemont fa un avís per a navegants i reivindica el seu partit com a defensors de la legitimitat del Primer d'Octubre i adverteix que no renunciarà a la unilateralitat en cap dels casos. De fet, el Parlament de Catalunya, en aquesta línia, va aprovar el passat debat de política general que només un referèndum acordat amb l'Estat pot substituir el Primer d'Octubre amb els vots de Junts, ERC i la CUP. Una postura que el mateix president a l'exili va fixar durant l'exposició de les seves condicions per a la negociació amb el govern espanyol fa unes setmanes a Brussel·les. 

Nogueras avisa que segueixen lluny d'un acord

El líder del PSOE ha tancat aquesta setmana la ronda de contactes per tal d'aplanar el camí cap a la investidura. Tot i això, Sánchez no està ni més lluny ni més a prop de ser reelegit president. I és que la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, va avisar aquest divendres que les dues parts segueixen "lluny del compromís històric".  Per això, en una breu compareixença, Nogueras ha assegurat que el PSOE “no està buscant els vots de Junts” si el que pretenen és “fer allò que s’ha fet en els darrers quatre anys”: “S’ha constatat que no ha funcionat”. El missatge es manté inalterable, en el sentit que Junts vol “fets comprovables” i “cobrar per avançat” abans de segellar un acord per fer Sánchez president del govern espanyol.

Al PSOE la reunió amb Junts ha despertat bones sensacions. Fonts de Ferraz han avisat que la setmana que ve es poden fer passos importants de cara a les negociacions, si bé han recordat que no hi haurà ni fotos ni escenificacions. Després d'aquesta setmana de reunions públiques, a partir d’ara continuarà la negociació soterrada i darrere dels focus.