El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, s'ha mostrat convençut que formarà un govern progressista, l'endemà de la trobada oficial amb Junts i Bildu. "Malgrat la complexitat de les negociacions en curs, jo us garanteixo que confio en un govern progressista perquè Extremadura i Espanya avancin quatre anys més", ha assegurat Sánchez aquest dissabte en un míting del PSOE a Mèrida. En aquest sentit, el president en funcions s'ha compromès a continuar treballant per formar un executiu que aposti per la convivència "sempre dins del marc de la Constitució". 

El líder socialista ha reconegut la "complexitat" de les negociacions sobre la investidura amb la resta de partits, però ha defensat que el resultat de les eleccions del 23-J evidencia que el país "només" pot estar liderat pel PSOE. Segons Sánchez, el seu partit és l'únic capaç de reconèixer la pluralitat política d'Espanya i la diversitat territorial i, per això, ha d'estar al capdavant de la Moncloa. "Per tant, fins que se celebrin unes eleccions, que seran d'aquí, espero, quatre anys perquè tindrem un govern progressista, al PP li tocarà estar a l'oposició i haurà de resoldre el seu elefant a l'habitació que és Vox", ha afegit el socialista, confiat en la formació d'un executiu.

Precisament, sobre Vox i PP, Pedro Sánchez ha receptat "progrés, convivència i Constitució" davant del "soroll" que poden generar aquestes formacions polítiques, en referència a les últimes protestes en contra de l'amnistia i després de la xiulada que va rebre el socialista durant la desfilada del 12-O. "En realitat, només es manifesten perquè no volen un president socialista al capdavant de la Moncloa", ha afirmat, tot assenyalant que "PP i Vox no volen un país que revaloritza les pensions conforme a l'IPC, que incrementa l'SMI i que acorda amb sindicats i empresaris una reforma laboral que dignifica el treball".

"La dreta va perdre les eleccions, però el pitjor és que no reconeix que està perduda: no assumeixen el resultat ni comprenen la realitat d'Espanya", ha insistit Sánchez. En aquesta línia, ha apuntat que "la dreta sempre anuncia que Espanya es trenca i l'únic que s'ha trencat és ella en dos: PP i Vox". "Nosaltres només li demanem una cosa a aquells que donen lliçons de constitucionalisme tots els dies: que facin com el PSOE i compleixin d'una vegada la Constitució renovant el Consell General del Poder Judicial", ha conclòs el president en funcions.

Sánchez defensa reconèixer Palestina i Israel

Durant el míting a Mérida, Sánchez també ha parlat del conflicte obert a la Franja de Gaza i ha demanat reconèixer tant l'Estat d'Israel com el de Palestina. "Per descomptat que Israel té dret a defensar-se, però sempre dins el dret internacional humanitari, que no avala l'evacuació de palestins de Gaza tal com diu Nacions Unides", ha recordat Sánchez. Tot i això, ha reiterat la "condemna rotunda" a l'atac de Hamàs a Israel del passat dissabte i ha reclamat "l'alliberament immediat" dels ostatges israelians. "Espanya és una amant de la pau. I aquest conflicte només es resoldrà quan es reconeguin els dos Estats: Israel i Palestina", ha defensat.