Una setmana després del terratrèmol polític que va generar amb un article que qüestionava la via unilateral, Oriol Junqueras ha subratllat que aquestes afirmacions no tenen res de nou. Així s'ha explicat públicament en una entrevista a Ser Catalunya. Des del seu punt de vista, el seu escrit es va malinterpretar intencionadament. "Tothom interpreta la realitat segons els seus prejudicis o interessos". 

"Jo no tutelo ningú"

Quan queden dies —a tot estirar setmanes— per al seu alliberament per la via dels indults, el líder d'ERC es prepara per recuperar la batuta per dirigir el partit amb dedicació plena. Per això, de la mà de Marta Rovira, ha submergit l'organització republicana en una reordenació profunda. Hi ha qui assenyala que el retorn d'un lideratge fort, sense reixes, de Junqueras, podria eclipsar Pere Aragonès i amagar la intenció de teledirigir el president. "Jo no tutelo ningú, amb prou feines dec poder tutelar els meus fills, des de la presó. No tinc aspiració de tutelar ningú", ha replicat l'exvicepresident. 

Multilateralitat

Quan encara no hi ha data per a la reactivació de la taula de negociació amb l'Estat —a la qual s'ha mostrat disposat a participar, si pot "ser útil"—, el president d'ERC ha justificat la seva defensa acèrrima del diàleg amb l'argument que si l'independentisme vol comptar amb "suport i simpatia" de la comunitat internacional, és necessari "escoltar el seu prec, opinió i consell", que no és altre que "no abandonar mai la bandera del diàleg". "Ens demanen sempre que no ens aixequem de la taula de negociació", ha compartit. Alhora, ha remarcat que "una part molt important de la societat creu que el diàleg és imprescindible". Satisfer la seva voluntat, ha dit, és la manera de "ser cada vegada més". Aprofitant la reflexió, ha llançat un dard a la part més frontista de l'independentisme, que vol "expulsar cada vegada més gent i estar més sols". 

Conscient del debat obert al si de l'independentisme, Junqueras ha recordat que "és l'hora del realisme" i ha negat que ERC hagi actuat "mai amb intenció partidista". Sí que ha aprofitat per reflexionar que "qualsevol projecte polític complex és sempre multilateral". L'exvicepresident ha reivindicat que ningú no pot dubtar del seu "compromís individual", demostrat, ha dit, pel fet de ser a la presó. Ara bé, ha deixat clar que els "projectes ambiciosos impliquen molts nivells de decisió tots alhora", sobretot perquè l'èxit de la culminació del procés "depèn del reconeixement de la comunitat internacional". "A la vida hi ha moltes coses que són veritat alhora", ha conclòs. 

A la imatge principal, Junqueras al Parlament. / Europa Press