Els indults als presos polítics estan a prop, però no en el Consell de Ministres d'aquest dimarts. Malgrat la pista d'aterratge que té Pedro Sánchez després del fracàs de Colón i la derrota de Susana Díaz, caldrà esperar uns dies més. Així ho ha explicat la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, que ha apuntat que els expedients podrien resoldre's la setmana que ve o l'altra. En tot cas, aviat, molt abans de les vacances d'agost com s'havia apuntat en un inici.

En una entrevista a Canal Sur Radio aquest dimarts al matí, la dirigent socialista ha defensat que els indults als presos "estan a prop perquè el Ministeri de Justícia està acabant els expedients". Ha remarcat que aquests expedients són, "com tothom sap, individualitzats, com no pot ser d'una altra manera". S'està acabant "tota aquesta feina". I Calvo ha conclòs al respecte: "Quan diem, i jo mateixa ho he dit, que estan a prop, és perquè la setmana que ve o la següent, en no gaire més de dues o tres setmanes, han d'estar acabats".

Sánchez insisteix

Justament l'endemà de la manifestació de Colón, monopolitzada per l'extrema dreta de Vox, Pedro Sánchez va aprofitar ahir la roda de premsa posterior a la cimera de l'OTAN per insistir en la seva decisió. Per justificar la mesura de gràcia, el dirigent socialista ha defensat que "no hi ha res més constitucional que construir convivència, i que aquesta convivència "es basa en el diàleg dins la legalitat democràtica, la negociació i l'acord". I va concloure al respecte: "La convivència és el que és realment constitucional, i l'hem de construir entre tots", va dir. També va expressar "estranyesa" per les paraules d'Isabel Díaz Ayuso implicant el Rei en la mesura de gràcia.

El Rei els signarà

Malgrat la polèmica oberta per Isabel Díaz Ayuso, el rei Felip VI signarà qualsevol decret que aprovi el Consell de Ministres, també el possible decret sobre els indults als presos independentistes, de la mateixa manera que ho fa sobre qualsevol altra qüestió. Així ho han apuntat aquest dilluns fonts de La Zarzuela a l'ACN, que recorden que la signatura dels decrets del govern espanyol s'inclou entre les seves atribucions com a cap de l'Estat. El monarca, apunten, "no fa una altra cosa que ser fidel a les seves funcions constitucionals", i la signatura dels decrets "és Constitució pura".

 

Imatge principal: Carmen Calvo a la sessió del Congrés.  /  Foto: EFE