"El PSOE no pot presentar-se com l’antídot al tripartit de la dreta, perquè sabem que els darrers anys no ha dubtat a ser-ne còmplice aprovant el 155 o intentant un pacte amb Cs". Així ho ha denunciat el líder d'ERC i candidat a les eleccions espanyoles, Oriol Junqueras, en una carta que ha estat llegida en el consell nacional del partit celebrat aquest dijous, i que ha servit per ratificar les llistes per les eleccions del 28-A.

D'aquesta manera, el candidat ha entrat en campanya contra els socialistes, principal competidor dels republicans pel primer lloc a Catalunya segons les enquestes. "Sortim a guanyar, sortim a tenyir de groc el mapa de Catalunya, és la millor resposta que podem donar a l’Estat espanyol", ha afirmat. En aquest sentit, Junqueras ha assegurat que les eleccions no van d'"ultradreta" sinó de "llibertat".

"Aquestes eleccions a Catalunya tornen a ser un plebiscit entre repressió o democràcia, entre empresonar els adversaris polítics o la democràcia. I en aquesta lluita, el PSOE n’ha estat còmplice", ha afegit. Finalment, el líder dels republicans ha tornat a defensar que "el futur de Catalunya només es resoldrà votant" i ha afirmat que es presenta com a candidat per continuar lluitant "per les llibertats del meu país" i per defensar "els meus drets polítics i els de tots els represaliats".

El consell nacional dels republicans ha servit ratificat que Junqueras, Gabriel Rufián i Carolina Telechea encapçalin la llista al Congrés per Barcelona, que incorporarà un membre de Sobiranistes en quarta posició que serà Joan Josep Nuet. També ha validat que la llista al Senat la liderin Raül Romeva i Ana Surra.