La maquinària pesant per elaborar els pressupostos sembla que comença a moure's, i més, si com vol el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, els comptes s'han de presentar a finals de maig per tal que es puguin votar al Parlament a principis d'estiu. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat aquest dimarts una ordre del departament de la Vicepresidència (ORDRE VEH/56/2016) per modificar alguns dels punts que fins ara han articulat l'elaboració dels pressupostos.

Les modificacions de l'ordre ECO/171/2015 responen bàsicament a la necessitat d'adaptar-se al nou context, sorgit de l'impossibilitat de fer uns comptes nous per la situació política i la posterior pròrroga pressupostària. 

En aquest sentit, l'ordre de Junqueras recorda que els pressupostos del 2016 continuen dins del marc del pacte d'estabilitat i per tant, amb l'objectiu d'estabilitat definit per aquesta. No obstant, pel que fa a l'assignació dels recursos disponibles, manté que s'ha de fer d'acord amb les prioritats següents:

  • Garantir la prestació de les polítiques educatives, sanitàries i socials vinculades a l'Estat de benestar, lluitar contra l'exclusió social i potenciar les polítiques d'integració.
  • Desenvolupar un pla d'acció immediat per combatre l'emergència social conseqüència de l'augment de les desigualtats.
  • Avançar en la creació d'ocupació de qualitat, especialment en els sectors més afectats per l'atur i la precarietat, especialment joves, dones i majors de 55 anys.
  • Avançar en el compliment del principi d'estabilitat pressupostària i la sostenibilitat de les finances públiques.
  • Impulsar mesures relacionades amb el bon govern, la transparència administrativa i l'accés a la informació.

Malgrat això, l'ordre del departament de la Vicepresidència també té un altre objectiu: que la resta de conselleries comencin a posar-se les piles en la qüestió pressupostària. D'aquí, la modificació en els terminis. Abans del 5 d'abril, "els departaments han de revisar i trametre a la direcció general de Pressupostos les propostes de l'articulat de l'avantprojecte de llei de pressupostos, així com les previsions d'ingressos que s'han de gestionar o de finançament afectat que calgui actualitzar", respecte l'anterior exercici.

D'altra banda, cada departament haurà de fer arribar abans del 15 d'abril, "les dades dels imports dels crèdits pressupostaris, els estats financers i les previsions d'endeutament". Junqueras vol disposar de tota aquesta informació com a molt tard el 22 d'abril.