El Parlament votarà els pressupostos el proper mes de juliol, i inclouran una "lleugera i sempre insuficient reversió de les retallades". El vicepresident del govern i conseller d'economia, Oriol Junqueras, ha explicat en una entrevista a Rac1 que la conselleria està elaborant els comptes amb la previsió de presentar-los a finals de maig per ser aprovats al consell executiu, i després començar el tràmit parlamentari per la votació a principis d'estiu al Parlament. De fet, Junqueras no contempla que es puguin presentar abans, tenint en compte que l'únic grup que sembla disposat a negociar ara per ara és la CUP, per tal de continuar amb el full de ruta independentista i el pla de xoc, però no pas amb un suport "incondicional i acrític". Per tant, intentar quadrar els comptes de 2016 i aconseguir el sí de la CUP portarà temps i discrepàncies en tots els nivells. 

En aquest sentit, la Generalitat té poc marge fiscal per modificar els impostos propis per tal d'incrementar els ingressos. Ara mateix, la Generalitat té cedit al ministeri d'Hisenda l'execució i la liquidació efectiva dels seus impostos, que representen el 5% de tot el que paguen els catalans. En aquest sentit, Junqueras té previst que la futura hisenda catalana pugui recaptar i gestionar directament aquests impostos. A més, Junqueras ja ha explicat també en diferents ocasions que no és partidari de modificar els impostos de Successions i Patrimoni, una reforma que en canvi sí que demana la CUP. Per aquest motiu, en un intent d'apropar-se als cupaires, JxSí es va comprometre dijous en el ple de pobresa a estudiar l'increment d'alguns d'aquests impostos i la possibilitat de crear-ne de nous per finançar bàsicament el pla de xoc social. 

Dues qüestions més que té sobre la taula ara mateix el conseller per oxigenar els comptes, i que ha fet arribar tan al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, com al d'Economia, Luis de Guindos, són: la renegociació dels interessos que paga el govern català amb els bancs i amb el propi govern espanyol pel FLA, i els objectius de dèficit. En aquest darrer punt, Junqueras sempre ha criticat "l'injust" repartiment d'aquests sostres de dèficit entre l'administració central i les autonomies. Considera que el límit del 0,3% del PIB fixat per aquest any frena bona part de l'increment d'ingressos, resultat de la millora de l'activitat econòmica.