El vicepresident de la Generalitat intervinguda, Oriol Junqueras, va ingressar a la presó, juntament amb 7 consellers més, el passat 2 de novembre, quan la jutge Carmen Lamela va ordenar la seva entrada pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació. Des de llavors han passat 40 dies i Junqueras, segons han explicat membres de la seva candidatura com Marta Rovira o Carles Mundó, es troba "fort, serè i tranquil", però, en què inverteix el seu temps a la presó el cap de llista d'ERC?

Segons han informat fonts de la presó d'Estremera a Europa Press, Junqueras inverteix el seu temps jugant a bàsquet, realitzant un curs d'idiomes i responent cartes. La vida del líder d'ERC transcorre dins d'una cel·la de 12 metres quadrats i té gairebé 12 hores per distribuir el seu temps en activitats de caire físic i intel·lectual. En aquesta línia, dedica part del seu temps lliure a jugar a bàsquet a les pistes d'Estremera i a llegir. De fet, aquesta presó disposa d'una biblioteca, on hi assisteix sovint. 

També s'ha apuntat a un curs d'idiomes i inverteix part de les seves hores a respondre correspondència. Les mateixes fonts han informat que Junqueras rep més de 100 cartes diàries. En aquest context, però deixant de banda el líder d'ERC, les cartes van ser el que li va crear un problema a Jordi Sánchez, que va ser expedientat per camuflar cartes per enviar-les fora del centre. 

La rutina penitenciària comença a les 8h, amb l'esmorzar, i fins a les 14h hi ha temps per realitzar diferents activitats lúdiques o culturals. Després de dinar i descansar, els presos surten al pati al voltant de les 16:30, on poden fer esport, parlar amb els altres engarjolats o caminar pel patí. A les 20h se sopa i, després, els presos tornen a la seva cel·la fins a l'endemà.